bezár
 

irodalom

2020. 04. 10.
Cirok Szabó István és Nagy Gabriella díjai
Kiosztották a Makói Medáliák és az Osvát Ernő-díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Cirok Szabó István és Nagy Gabriella díjai A Makói Medáliák 2005 óta díjaz elsőkötetes szerzőket, az Osvát Ernő-díj pedig 2018 óta létezik abból a célból, hogy irodalmi és művészeti folyóiratok szerkesztőinek ízlésformáló szerepét honorálja. 

A Makói Medáliák magyar irodalmi díjat 2005-ben, a József Attila-emlékév alkalmából alapította Makó Város Önkormányzata. A díj célja, hogy Makó városa támogassa az elsőkötetes költőket, ahogyan az egykor József Attilával is történt. A díjazott személyére szakmai kuratórium tesz javaslatot, ez 2010-től Turi Tímea, Bíró-Balogh Tamás és Orcsik Roland feladata. A munkájukat a díjat adó város részéről Janáky Marianna segíti.

prae.hu

A díjat 2020-ban a kuratórium Cirok Szabó István Agancspark című verseskötetének elismeréséül ítélte oda. A kötetből részleteket közölt a Litera irodalmi portál. 

Cirok Szabó István, a Makói Medáliák 15. díjazottja és kötete

Az Osvát Ernő-díjat Janáky Marianna író, költő privát kezdeményezésként 2018 januárjában alapította a célból, hogy az irodalmi, művészeti folyóiratok szerkesztőinek munkája is érdemi elismerést kaphasson. Az elismerést minden évben az kaphatja, aki a legtöbbet tett a fiatalok ízlésformálásáért, és részlehajlás nélkül csak a minőséget tartotta fontosnak a műalkotások és a róluk szóló recenziók megjelentetésekor. Az elismeréshez 100 ezer forint pénzjutalom is tartozik. Ebben az évben a díjazott Hézső Ferenc, Munkácsy-díjas festő miniatúráját is megkapja. A díjazottat előző évi munkája alapján háromtagú kuratórium választja, melynek Gaborják Ádám, Radics Viktória és Zelei Dávid a tagjai. A szervezés és lebonyolítás költségeit Makó Város Önkormányzata vállalta magára.

2020-ban a díjazott Nagy Gabriella, a Litera – az irodalmi portál főszerkesztője.

Nagy Gabriella, az idei Osvát Ernő-díj nyertese

A díjak átadása a veszélyhelyzetre való tekintettel az idei esztendőben – más országos és városi programokhoz hasonlóan – előreláthatólag az ősz folyamán kerül megrendezésre.

nyomtat

Szerzők

-- Szabó Máté --


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés