irodalom
Szabadulás című regényében Afaq Masud megindító utazásra visz bennünket a '90-es évek elején az önállóságát frissen elnyert Azerbajdzsán szabadságot és nyugalmat kereső, összezúzott lelkű szereplőinek az életébe. A különböző, végül drámaian összefonódó szálakon futó szatirikus, fantasztikus és pszichologizáló regény érdekes tablóját adja a Szovjetunió felbomlása után önmaga romjain újraépülni vágyó kis kaukázusi ország kiútkeresésének.
Pál Laura műfordítóval immáron 2. alkalommal megrendezett rendhagyó könyvbemutató során elfogyasztható menü összeállítását többek között a könyv inspirálta, az ételekhez pedig a könyvből történő felolvasás és Pál Laura fordítóval való beszélgetés hozza majd meg az étvágyat!
Az est főbb kérdései: Hogyan lesz valakiből török-magyar, azeri-magyar szépirodalmi fordító? Hogyan talált egymásra e könyv és Laura? Milyen is egy azeri mágikus realista próza kaukázusi fűszerekkel elkészítve? Miben hasonlít egymásra a török és azeri konyha, valamint én hogyan kötődöm Azerbajdzsánhoz?
A rendhagyó könyvbemutató során elfogyasztható menü a következő:
Kelem dolması (gesztenyés, húsos töltött káposzta)
Mantarlı, taze fasulyeli dürüm (dürümszendvics pirított gombával és zöldbabbal)
Payiz (gránátalmás, krumplis saláta)
Şeker çöreği (vaníliás teasütemény)
Sumak şerbeti (szömörce serbet)
Az eseményre 3500 Ft a belépő, a részvétel pedig regisztrációhoz kötött, melyet a nargourmet.hu@gmail.com címen tehetnek meg 2020.02.21-ig.
A Napkút Kiadó jóvoltából a könyv megvásárolható a helyszínen.