bezár
 

film

2009. 05. 30.
Fénytörésben a filmművészet
Prizma: új filmművészeti folyóirat indul útjára
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fénytörésben a filmművészet Az alapítók olyan folyóiratot indítanak útjára, mely egyszerre kívánja bővíteni a hazai filmtudományos témák kereteit, és kiszolgálni azt a film iránt érdeklődő olvasóközönséget, akik műfaji rajongásuk, kortárs filmes és kulturális érdeklődésük vagy alkotói hozzáállásuk alapján bizonyos témákról részletesebben olvasnának.

prae.hu

Minden egyes lapszám egy központi téma köré szerveződik: a cél olyan alkotók, műfajok, elméleti jelenségek kiválasztása, amelyek a kortárs filmművészetben kitüntetett helyet foglalnak el, azonban a magyar szaksajtóban kevés figyelmet kapnak. A tervezett témák tudományosság és közérthetőség, magaskultúra, szubkultúra és populáris kultúra határterületein mozognak. A Prizma külön figyelmet szentel a kortárs magyar film igényes, elmélyült elméleti feldolgozásának.

A központi témával foglalkozó öt-hat szöveg mellett állandó rovatok vannak a lapban. A „K2” rovat a kisfilmes és kísérleti filmes formával, a videoklippel, reklámmal, webfilmmel és videoművészettel foglalkozik, és különös figyelmet szentel a fiatal magyar alkotóknak. A kritikarovatban olyan beszédmódot kívánnak megvalósítani a szerkesztők, amely az elemzésre nagy hangsúlyt fektetve alkot ítéletet filmekről, szakirodalomról. Helyet kapnak a lapban továbbá hazai és külföldi képregényekről szóló írások, valamint magyar alkotók képregényei.

A bemutatkozó szám gerincét David Cronenberg rendezői munkásságáról szóló szövegek alkotják. A tematikus blokkban a tanulmányok mellett többek közt a rendező feljegyzéseinek fordítása is helyet kap. A cronenbergi világ egyik ihletőjének is tekintett J.G. Ballard írói munkásságába nyújt betekintést a Karambol című regény első fejezetének fordítása. A K2 rovat többek közt az elismert amerikai klip- és reklámfilmrendező Chris Cunningham néhány munkáját mutatja be, a kritikarovat pedig Darren Aronofsky A pankrátor című filmjével, Nagy Viktor Oszkár Apaföldjével és Mark Browning Cronenberg-monográfiájával foglalkozik. A számot Bakó Tamás grafikái illusztrálják.

A Prizma következő időszakra tervezett összeállításai: Magyar műfaji film, Jim Jarmusch, Erotika és pornográfia a filmművészetben.

A szerkesztők: Farkas Gábor, Jankovics Márton, Kele Fodor Ákos, Kovács Kata, Megyeri Dániel, Pálos Máté, Roboz Gábor, Sepsi László, Tüske Zsuzsanna.

A szerkesztőbizottság tagjai: Gelencsér Gábor, Kovács András Bálint, Varga Balázs, Varró Attila, Vincze Teréz.

A szerkesztőség örömmel fogad absztraktokat a későbbi lapszámokhoz.

További információ: prizma.folyoirat@gmail.com

A Prizma megvásárolható az Írók Boltjában, a Toldi, a Művész, a Hollán Odeon, a Puskin Odeon és a Corvin moziban, valamint a Fókusz Könyváruházban.
nyomtat

Szerzők

-- Forgács Nóra Kinga --


További írások a rovatból

Alex Garland: Polgárháború
Csáki László: Kék Pelikan

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés