bezár
 

színház

2020. 01. 22.
Kilenc hónap múlva érkezik „A jegesmedvék etetése tilos!”
Fizikai bábszínház készül
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A fizikai bábszínházi előadást Kovács Domokos hívja életre alkalmi társulatával, hogy figyelmünket a globális felmelegedés, a klímakatasztrófa, a fenntartható fejlődés morális kérdései felé fordítsa. Az előadás díszletei és bábjai mind hulladékból és használt tárgyakból készülnek majd. A produkció születésének kilenc hónapját, a megvalósítás stációit dokumentálja a társulat, és erről minden hónap 19-én beszámol egy videóban. A 2020. szeptember 19-ei bemutatót a Bethlen Téri Színházban tartják és az előadáshoz drámapedagógiai program is készül iskolásoknak.

Kovács Domokos és alkotótársai január elején tartották A jegyesmedvék etetése tilos! című előadás szimbolikus olvasópróbáját, hiszen a produkció nonverbális fizikai báb-tánc-színházi játéknak készül. Az előadás témája a környezetvédelem fontossága, kisebbség és többség társadalmi egymásnak feszülése és a fenntartható fejlődés mellett az emberség, az állatság, és annak a morális kérdésnek a körbekémlelése, hogy miért is tilos etetni a jegesmedvéket. A cél, hogy a jegesmedvék metaforikus szintre emelésével több társadalmi problémára is rámutassanak.

Szkéné színház

Kovács Domokos így mesél az előadás ötletéről: "Nagyon foglalkoztat a különböző, kiszolgáltatott helyzetben lévő társadalmi csoportok elnyomása, illetve a társadalmi egyenlőtlenségek felszámolásának lehetősége. Valószínűleg ezért is hatott rám ilyen elemi erővel a National Geographic fotósának azon felvétele, amelyen egy éhhalállal küzdő jegesmedve utolsó perceit filmezi le, ahogy élelem után kutat a szemétben, egy zöld mezőn. Rögtön felmerült bennem a kérdés, hogy lehet az, hogy egy ember tétlenül nézi egy bajba jutott állat haláltusáját? Azonban ő arra is hivatkozott, hogy Kanadában törvény tiltja a jegesmedvék és más vadonélő állatok etetését. Ezt még kevésbé értettem. Hogy lehet, hogy törvény tiltja a segítségnyújtást, miközben a globális felmelegedés, a túlzott szeméttermelés, az egész helyzet okozója, ami miatt a medvék mára veszélyeztetett fajjá váltak, mind az ember?"

jegesmedvék

A fenti gondolatok indították el a társulatot több olyan társadalmi probléma felé, amelyek megoldásra várnak, azonban a megfelelő segítségnyújtás módját vagy még nem sikerült megtalálni, vagy éppen hogy olyan intézkedések történnek, amik pont, hogy csak súlyosbítják a helyzetet. Ilyen például a hajléktalanok, háborús menekültek helyzete, a nemi alapú megkülönböztetés, a globális felmelegedés, a túlzott szeméttermelés. Az előadás célja ugyanaz, mint az elhíresült fotóknak: felhívni az emberek figyelmét ezekre a problémákra és ösztönözni a megoldás keresésére.

Az előadás formanyelvével is az asszociációk áramlásának segítésére törekszenek a tánc és a bábszínház egyesítésével, valamint a szöveg teljes kiiktatásával. A bábok egyszerre jelmezek is, melyek mindkét szereplőn mintegy a mozgató testének kiegészítőjeként jelennek majd meg, Mihály-Geresdi Zsófi tervei alapján. A zenéért Tarr Bernadett, a feldolgozó foglalkozás fejlesztéséért Milovics Hanna, a dramaturgiáért Nagy Orsolya felel. A színpadon Kovács Domokos partnere Nagy Petra. A konzulens Fejes Kitty, és mentorként a nylonanyagok mozgatásában jártas bábművész Eke Angéla is részt vesz az alkotás folyamatában.

A bemutatót a társulat 2020. szeptember 19-én este tartja majd a Bethlen Téri Színházban, addig is követhetjük a produkció kulisszatitkait a Manna Produkció youtube csatornáján.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés