bezár
 

zene

2009. 05. 28.
Bonanza Banzai: búcsúkoncert és más ritkaságok
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megjelent a Bonanza Banzai történetét feldolgozó második DVD-összeállítás: a '93-'94 című dupla korongon, amelyet szerdán mutattak be Budapesten, a Kovács Ákos vezette egykori szinti-pop trió 1994-es búcsúkoncertje, valamint egyéb ritkaságok és érdekességek találhatóak.

prae.hu

"Tudtommal nincs napirenden a Bonanza Banzai folytatása. A mostani kiadvány összegzés, az együttes tavalyi húsz éves születésnapjához kapcsolódó kiadvány, nem pedig valaminek a kezdete" - fogalmazott egy kérdésre válaszolva Hauber Zsolt, az együttes billentyűse, zeneszerzője a sajtótájékoztatón, amelyen a zenekar tagjai közül - külföldi elfoglaltsága miatt - Menczel Gábor nem vett részt.
    
A Bonanza Banzai (Kovács Ákos, Hauber Zsolt, Menczel Gábor) 1988-ban alakult; mintegy hét évnyi működése során a Depeche Mode-hoz hasonló zenei világával, az énekes Kovács Ákos sajátos szövegeivel óriási népszerűségre tett szert, öt lemeze kelt el legalább 50 ezer példányban, koncertjei telt házzal zajlottak. A feloszlás óta Kovács Ákos sikeres szólópályát futott be, Hauber Zsolt producerként és zeneszerzőként dolgozik, Menczel Gábor jelenleg természetvédelemmel foglalkozik.
    
A csapat 1994 novemberében adta búcsúkoncertjét a Budapest Sportcsarnokban (BS), ennek hanganyaga egy évvel később megjelent CD-n, a képi változat azonban mostanáig nem látott napvilágot.
   
"A 15 évvel ezelőtti koncert rögzítését a Magyar Televízió vállalata, ám a közvetítőkocsit a fellépés előtt az utolsó pillanatban elvitték valamilyen másik rendezvényre. Az operatőrök hiába dolgoztak, az akkori technikai lehetőségekkel nem lehetett szinkronba hozni, összevágni a koncertet. Szerencsére azóta sokat fejlődött a világ, rendelkezésre áll a legmodernebb digitális technika, és ehhez jött még, hogy Hauber Zsolt éjt nappallá téve dolgozott az anyagon" - mondta Fábián Tibor, az együttes menedzsere a sajtótájékoztatón.
    
A mostani dupla DVD a tavalyi folytatása; a 2008-as kiadvány a Bonanza Banzai és tagjai 1987 és 1992 közötti történetét dolgozta fel, az új az utolsó két aktív évre, 1993-ra és 1994-re koncentrál. A BS-búcsúkoncert mellett vannak rajta extrák is, köztük más koncertek felvételei és klipek.
    
Bár a Bonanza Banzai összeállásáról nincs szó, Hauber Zsolt és Menczel Gábor háttérzenét komponált az új kiadványhoz.
    
Az MTI azon kérdésére, maradt-e még olyan audiófelvétele a Bonanza Banzai-nak, amely még nem jelent meg, a zenekar képviselői nemmel válaszoltak. "Egy valami van csak, amit nem adtunk ki és most már nem is fogunk. Felkérésre készítettünk egy zenét a Macskafogó című rajzfilm folytatásához, de a mozi végül csak több mint egy évtizeddel később valósult meg, és nem is a mi zenénkkel. Ezek a dalok egyébként különböző videómegosztókon fellelhetőek" - mondta Kovács Ákos az MTI-nek.
    
A Bonanza Banzai '93-'94 című dupla DVD a Warner Music gondozásában jelent meg.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés