bezár
 

irodalom

2009. 05. 27.
Alice Munro kapta a Nemzetközi Man Booker-díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Alice Munro kanadai írónőnek ítélték szerdán a 60 ezer fonttal (19,5 millió forinttal) járó, kétévenként kiosztott Nemzetközi Man Booker-díjat.

prae.hu

A 77 esztendős novellista a harmadik díjazottja a legrangosabb brit irodalmi elismerés nemzetközi "változatának", a Man Booker International Prize nevet viselő életműdíjnak.
    
"Teljesen el vagyok képedve és el vagyok ragadtatva" - mondta Munro, akit Kanada egyik legelismertebb írójaként tisztelnek.
    
A díj odaítéléséről döntő testület méltatása szerint "Alice Munro elsősorban novellaszerzőként ismert, ám annyi mélységet, bölcsességet és precizitást visz minden írásába, mint a regényírók többsége egész életművébe".
    
"Alice Munrót olvasva mindig tanul valami olyat az ember, amit előtte nem tudott" - fogalmazott a grémium.
    
Az írónő a kanadai Ontarióban született 1931-ben, ahonnan 1963-ban költözött Victoriába, s férjével együtt megalapította a Munro Books kiadót. Első novellagyűjteménye, a Dance of Happy Shades 1968-ban elnyerte a kanadai irodalmi díjat, három évvel később, Asszonyok és lányok élete című kötetéért pedig a kanadai könyvkereskedők szövetségének díját kapta.
    
The Beggar Maid című novelláskötetét 1980-ban jelölték a Booker-díjra. Szeret, nem szeret novellagyűjteménye Oda-vissza című írásából forgatták Julie Cristie főszereplésével a nagy sikert aratott Egyre távolabb című Alzheimer-drámát.
    
A Nemzetközi Man Booker-díjat olyan élő alkotó kaphatja meg, aki vagy angol nyelven ír, vagy munkái általában hozzáférhetőek angolul. Az évente kiosztott Man Booker-díjjal szemben a nemzetközi díjat nem egy-egy mű alapján ítélik oda, hanem az író teljes munkássága nyomán. Az elismerést első ízben az albán Ismail Kadare kapta meg 2005-ben, két évvel később pedig a nigériai Chinua Achebe vehette át.
    
Alice Munro, akinek legújabb novelláskötete idén októberben jelenik meg Too Much Happiness címmel, június 25-én, a dublini Trinity College-ban megtartott ünnepségen veheti át a díjat.

Alice Munro eddig magyarul megjelent kötetei:

Szeret, nem szeret...Kilenc történet (2006)
Csend, vétkek, szenvedély Nyolc történet (2007)
Egy jóravaló nő szerelme Nyolc történet (2008)
Asszonyok, lányok élete (2009)

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés