bezár
 

zene

2009. 05. 27.
Országos bicentenáriumi Haydn-programok
Sajtótájékoztató 2009. május 26.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Országos bicentenáriumi Haydn-programok A 2009-es, Haydn Év egyik csúcspontja május 31-e, az első bécsi klasszikus halálának 200. évfordulója. Aznap számos igazi zenei csemegét kínál az egész éves rendezvénysorozatot szervező Hungarofest Kht. KLASSZ Zenei Irodája. A Millenárison egész napos Zenés Gyereknapi Haydn Maraton, ezzel párhuzamosan a World Creation projekt keretében öt nagyvárosban csendül fel A teremtés oratórium, a fertődi Esterházy-kastélyban pedig éjszakába nyúlnak majd a koncertek, ahol az Esterházy „Fényes” Miklósról szóló kiállítás is megtekinthető.

prae.hu

Egyik csúcspontjához érkezett a Haydn Év, melynek keretében idén 16 város 32 helyszínén több mint 150 rendezvénnyel emlékezünk a zenei géniuszra. Május 31-én, a legtermékenyebb 30 évét Fertődön töltő zeneszerző halálának 200. évfordulóján országosan számos igazi zenei csemegét kínál a szervező Hungarofest Kht. KLASSZ Zenei Irodája: a Millenárison délelőtt 10 –től este 11-ig, tizenhárom órán át Haydn zenéje tölti be a teret. Fellép többek között Halász Judit, az Óbudai Danubia Zenekar és a Sebő-együttes, 20.30-kor pedig az UNICEF nagykövet Nemzeti Filharmonikus Zenekar egyedülálló zenei kísérletet ad elő Szakcsi Lakatos Bélával.

A május 26-i sajtótájékoztatón Kocsis Zoltán főzeneigazgató hangsúlyozta, egyik fő törekvése szélesíteni a hagyományosan koncertlátogatók körét, ezért nagy izgalommal várja, hogy a jazz egyik legismertebb művelőjével közösen dolgozzák fel Haydn műveit. A Haydn Maraton záróakkordjaként a Budapest Bár lép fel, akik néhány szám erejéig a mester zenéjét is beépítik műsorukba.

A bicentenárium alkalmából az osztrák Haydn-Festspiele Eisenstadt útjára indította a World Creation projektet. A kezdeményezés célja, hogy 2009. május 31-én, a világon minél több helyen csendüljön fel Haydn A teremtés című oratóriuma. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott hazánk több nagyvárosa. Budapest mellett ezen a napon Sopron, Balatonfüred, Esztergom és Pécs is részt vesz a világraszóló ünnepen.

A felvilágosult Esterházy Miklós herceg olyan birodalmat épített, mely nemcsak a fényes jelzőre tette őt érdemessé, hanem Európa kulturális térképére is rárajzolta hazánkat.” – emelte ki a Haydnt Fertődre hívó mecénás jelentőségét Dr. Schneider Márta kulturális szakállamtitkár.

A kastélyban egy nemrég nyílt kiállítás most először mutatja be Esterházy Miklós herceget és az eszterházai „tündérvilágot”, de Eszterháza koncertekkel is tiszteleg a zenetörténet egyik legnagyobb zsenije előtt.

Farkas Zoltán, a Bartók Rádió adófőszerkesztője elmondta, hogy a háromnapos KLASSZ-MR Fesztivál keretében május 29-én a Concerto Armonico Spányi Miklós vezetésével, május 30-án a Vashegyi György vezette Purcell Kórus és Orfeo Zenekar, míg május 31-én délben a világhírű berlini Akademie für Alte Musik lép fel, késő este pedig Fischer Ádám az általa alapított Osztrák-Magyar Haydn Zenekar élén többek közt a Búcsú-szimfóniát adja elő.

A sajtótájékoztatón végezetül Erdődy Orsolya, a KLASSZ Zenei Iroda vezetője ízelítőt adott a július 10. és szeptember 20. között megrendezendő Kastélykoncertekből is, ahol olyan jeles külföldi előadók is Eszterházára látogatnak, mint Sir Roger Norrington és a Felvilágosodás Zenekara, a Quatuor Mosaïques, a Capella Augustina Andreas Speringgel, a Haydn Quartett vagy Ruth Ziesak.

A zenei programok mellett az MTA Zenetudományi Intézetében nyíló kiállítás, illetve egy nemzetközi zenetudományi konferencia is mind Haydnra emlékeznek a mester halálának 200. évfordulóján.
 
nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés