bezár
 

film

2009. 05. 26.
Nemzetközi animációs filmfesztivált rendeznek Kecskeméten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kilencedik alkalommal rendezik meg Kecskeméten június 17-től 21-ig az animációs filmfesztivált, melynek kísérőrendezvénye a nemzetközi animációs játékfilm fesztivál és az amatőr filmesek alternatív találkozója - közölte Mikulás Ferenc fesztiváligazgató kedden.

prae.hu

A fesztivál ideje alatt 425 film lesz műsoron, melyeket az Erdei Ferenc Kulturális és Konferencia Központban, a Kecskeméti Ifjúsági Művelődési Központ Otthon Mozijában, a Város moziban, a Malom moziban és a főtéren felállított szabadtéri színpadon láthatnak az érdeklődők - mondta a fesztiváligazgató.
    
Mikulás Ferenc hangsúlyozta: a 9. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál az utóbbi két évben készült - a nemzetközi előzsűri által bemutatásra alkalmasnak ítélt - magyar animációs filmekből ad ízelítőt és díjazza azokat különböző kategóriákban.
    
A 6. Nemzetközi Animációs Játékfilm Fesztivál keretében az európai animációs játékfilmek két műfajban versenyeznek: a televíziós és a mozifilmek kategóriájában. Itt is nemzetközi zsűri válogatja és bírálja el a nevezett alkotásokat.
    
Mikulás Ferenc kiemelte: az Alternatív KAFF Fesztivál lehetőséget kíván teremteni az amatőr filmkészítő fiatalok bemutatkozására.
    
A fesztiváligazgató szerint a több mint két évtizedes múltra visszatekintő animációs filmfesztivál egyedülálló rendezvény Magyarországon, de a világban is a 12 legjelentősebb animációs fesztivál között tartják számon.
    
A kétnyelvű (angol-magyar) fesztivált évek óta támogatja az Európai Unió MEDIA programja, az Európai Filmfesztiválok Szövetsége és az ASIFA (Animációs Filmművészek Világszövetsége).
    
A versenyprogramok mellett három egyéb műsorblokk is lesz retrospektív, információ és panoráma elnevezéssel.
    
A retrospektív programban a 70 éves Gémes Józsefet köszöntik, Ternovszky Béla Macskafogóját és Gusztáv filmjeit is a főtéren vetítik. A közelmúltban elhunyt Macskássy Kati rajzfilmes rendezőre, Bálint Ágnesre és Imre István bábfilm-rendezőre televíziós munkáik vetítésével emlékeznek meg.
    
Az információs programban levetítik a versenyprogramból kimaradt, de az elő zsűri által bemutatásra érdemesnek talált alkotásokat. A panoráma programban a zsűri tagjainak filmjeiből összeállított válogatások mellett több nemzet animációs filmkultúrájával ismertetik meg a szakma várhatóan több, mint 450-500 regisztrált hazai és külföldi képviselőjét.
    
Mikulás Ferenc felhívta a figyelmet arra, hogy a legnagyobb érdeklődés várhatóan a mintegy 30 korábbi Oscar-díjas rövid animációs film bemutatása iránt lesz, mert ilyen program még egyetlen fesztiválon sem volt.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Alex Garland: Polgárháború

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés