bezár
 

film

2009. 05. 26.
Európai filmek seregszemléje Nyíregyházán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fesztiváldíjas európai filmeket tekinthet meg ingyenes vetítések keretében a nyíregyházi közönség az Európai Filmhéten június elején - mondta el Bánszki Eleonóra, a szervező Europe Direct Információs Központ munkatársa az eseményt beharangozó hétfői sajtótájékoztatón.

prae.hu

A június 2-án kezdődő, ötnapos filmhét megszervezésével az európai kultúra sokszínűségét, valamint az európai filmeknek a hollywoodi produkciókkal szembeni versenyképességét szeretnék a szervezők bemutatni. A program a három évvel ezelőtti sikeres kezdeményezés folytatásaként valósult meg, 2009-ben pedig Magyarország európai uniós csatlakozásának ötödik évfordulója apropóján invitálják a moziba a filmkedvelőket.
    
"Idén olyan európai filmeket válogattunk össze, amelyek neves fesztiválokon díjat nyertek, de a közönség széles rétege számára élvezhető, szórakoztató programot nyújtanak, és európai értékeket és ízlésvilágot közvetítenek a nézők felé" - közölte a tájékoztatón Bánszki Eleonóra.
    
Az öt, ingyenesen megtekinthető film között szerepel a Cselek című lengyel filmdráma, a Pénzhamisítók című Oscar-díjas osztrák-német krimi, az Olasz nyelv kezdőknek címet viselő dán-svéd koprodukcióban készült romantikus film, A hercegnő című angol-francia dráma és a Persepolis című francia animációs film; utóbbi a 2007-es cannes-i filmfesztiválon a zsűri nagydíjában részesült.
    
A filmek bemutatása mellett a szervezők a közelgő Európai Parlamenti választásokra való tekintettel néhány perces ismertető filmet is levetítenek a közönségnek, melyek az uniós intézmények működéséről, mindennapi munkájáról szólnak, a vetítések végén pedig ajándékokat sorsolnak ki a nézők között. A nyíregyházi Krúdy moziban megtartott filmhétre tavaly több mint ezerötszázan voltak kíváncsiak.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
A 14. Frankofón Filmnapokról

Más művészeti ágakról

Bartók György szerzői estje a Fugában
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés