bezár
 

film

2009. 05. 25.
Kettős cannes-i győzelmet ünnepelnek Ausztriában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kettős győzelemnek örülhetett Ausztria, miután osztrák művész nyerte el a 62. Cannes-i Filmfesztivál fődíját és a legjobb színésznek járó díjat is. A cannes-i elismerés eddigi pályájuk csúcspontját jelenti Michael Haneke rendező és Christoph Waltz számára is - írta hétfőn, a díjkiosztó másnapján az osztrák sajtó.

prae.hu

A politikai és vallási terrorizmus gyökereit vizsgáló, Das weisse Band (A fehér szalag) című fekete-fehér dráma az első világháború kitörése előtt egy észak-németországi kis faluban játszódik, témája a puritán világ gyermeknevelési módszereiből születő erőszak.
    
Az osztrák-német koprodukcióban készült film érdemelte ki az Arany Pálma mellett a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének (FIPRESCI) díját is, amelyről a filmes seregszemlére akkreditált kritikusok a nemzetközi zsűritől függetlenül döntöttek.
    
Haneke győzelme tökéletes - fogalmazott a Der Standard című napilap -, a Zongoratanárnőért a zsűri nagydíját, a Rejtély című filmjéért a legjobb rendezőnek járó díjat, most pedig A fehér szalaggal az Arany Pálmát is elnyerte Cannes-ban. A film precíz történelmi tanulmány, amelyben a rendező szülők és gyerekek viszonyán keresztül tárja fel egy társadalom eldurvulását. A kristálytiszta fekete-fehér képek látens erőszakot közvetítenek - írta a filmről a Der Standard.
    
Akárcsak a rendező sok más művében, ezúttal is egy halálos titok áll a film középpontjában, anélkül, hogy egyértelmű megfejtést kínálna hozzá. A film légkörét a bizonytalanság határozza meg - írta a Die Presse a vetítés után. A lap dicsérte Christian Berger kiváló, részletgazdag fekete-fehér képeit és a precíz kivitelezést. Némi bírálatot is megfogalmazott azonban a szöveggel kapcsolatban, s némi merevséget rótt fel a filmnek.
    
A fehér szalag ellentétpárja és talán a mezőny leginkább alábecsült filmjeinek egyike Quentin Tarantino Becstelen brigantyk (Inglourious Basterds) című háborús filmje, amely Christoph Waltznak hozott dicsőséget egy náci tiszt megformálásáért - írta a Der Standard.
    
A nemzetközi sajtó már a bemutató után elhalmozta dicséretekkel a parádés alakítást nyújtó Waltzot. Maga Tarantino úgy fogalmazott: Waltz nélkül nem csinálta volna meg a filmet. "Nyelvi zseni. Nem voltam biztos benne, hogy találok valaki olyat mint, ő" - mondta arra utalva, hogy a Waltz megformálta szereplő négy nyelven beszél.
    
Az 52 éves osztrák színész sem fukarkodott a dicsérettel. "Tarantinóval forgatni álom" - mondta a díjátadón. A filmmel kapcsolatban azt mondta: "szinte természeti jelenség" a számára, "és Quentin Tarantino mögötte a természet".

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
A 14. Frankofón Filmnapokról
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Bartók György szerzői estje a Fugában
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés