bezár
 

art&design

2009. 05. 24.
Az Uffizi küzdelme a szú ellen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szemtelen rovar, szú falja a firenzei Uffizi múzeum világhírű műkincseit.

prae.hu

Az apró állatok fáradhatatlanok a fára festett képek, a fakeretek és szobrok lyuggatásában. Olyan nagy károkat okoznak, hogy Európa egyik legcsodálatosabb és leggazdagabb múzeuma gyors és hatékony ellentámadásra kényszerült.
    
A szakemberek kitaláltak egy nitrogént előállító készüléket, a "szútalanítandó" műtárgyakat pedig belecsomagolták egy speciális anyagból készített lezárható zsákba. A zsákot telefújták nitrogénnel, úgy, hogy megfelelő hőmérséklet és nedvesség megtartása mellett, a kellő nyomás alatt az anyag mélyen behatoljon a repedésekbe. Ezzel a módszerrel el tudták érni, hogy a szú elpusztuljon, a fa pedig épségben maradjon.
    
A szú ellen különben nehéz a védekezés, mivel egyrészt szapora, a fa hasadékaiba lerakott petéi 15 nap alatt kikelnek, és az alig 1 milliméteres lárvák rekordidő alatt 4-5 milliméteresre nőnek. Nehéz az ellene való védekezés azért is, mert szabálytalan járatokat rág a fában, ahová nem mindig tud eljutni a rovarirtó szer.
    
Az Uffiziben dolgozó szakemberek a nitrogénkúrát még meg is toldották egy deltametrin nevű mérgező anyag alkalmazásával. A deltametrin meghosszabbítja a rovartalanítás hatását. Ugyanis a szú egy idő után visszatér a fába, így a kezelést meg kell ismételni.
    
Az Uffiziben eddig 96 műtárgyat mentesítettek, de még legalább tovább 20 vár beavatkozásra.
    
Ez a fajta védekezés azonban elég költséges. Lorenza Monaco A Szűzanya megkoronázása című többtáblás oltárképének megtisztítása például 20 ezer euróba (5,5 millió forint) került - írta a Corriere della Sera olasz napilap.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés