bezár
 

art&design

2019. 10. 05.
Aukciós rekord született a kortárs magyar művészek londoni aukcióján
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Aukciós rekord született a kortárs magyar művészek londoni aukcióján Aukciós rekord született csütörtökön este Londonban az első kizárólag kortárs magyar művekből rendezett árverésen, ahol Maurer Dóra képéért, a Quasi-kép, töredék című alkotásért mintegy 20 millió 640 ezer forintnyi összeget fizetett egy gyűjtő.

A kizárólag kortárs magyar művekből - mások mellett Bak Imre, Maurer Dóra, Nádler István és Szűcs Attila munkáiból - rendezett aukciót a Dobossy Aukciósház szervezte a Dean Street-i Blacks Clubban. Az árverésen ötvenöt műalkotásra lehetett licitálni, amelyeket ugyanott kiállításon is bemutattak.

prae.hu

A pénteki közlemény szerint az árverési tételek közül Ficzek Ferenc Önlapozás I., II., III. munkája jutalékkal együtt 1,6 millió forintnyi összegért talált gazdára. A Kis Varsó beton sisakjáért valódi licitháború alakult ki, végül jutalékkal együtt 2,5 millió forintnyi összegért kelt el. Halász Károly Fekete-fehér (pipás) képe a becsérték alsó határán, 3,6 millió forintért talált gazdára.

A közlés szerint az aukciós helyszín különlegessége, hogy 1764-től működik, és több évszázados fennállása alatt a londoniak egyik kedvelt társasági, kulturális színterévé vált. A szervezők nem egyszeri alkalomnak tekintik az árverést, hanem egy olyan sorozat nyitányaként indítják útjára, amely alkalmat teremt a kortárs magyar művészek rendszeres nemzetközi aukciós szereplésére. "A jó hangulatú árverést hat ország gyűjtői követték nyomon a helyszínen és telefonon, és az aukció vezetője, Jacqueline Tower-Perkins pedig elvarázsolta a közönséget" - számolnak be az eseményről a szervezők. A jelenleg New Yorkban élő, londoni születésű szakember a nemzetközi piac egyik vezető aukciósházánál, a Bonhamsnél dolgozik, és az elmúlt hat évben világszerte vezetett nagyszabású árveréseket.

Quasi-kép, töredék

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Platon Karataev: Napkötöző
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés