bezár
 

irodalom

2009. 05. 22.
Shakespeare szonettjei "kalózkiadásban" jelentek meg?
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
William Shakespeare szonettjeinek soha nem lett volna szabad nyilvánosságra kerülniük; a világirodalom legszebb versei között számon tartott költeményeket egy amerikai kutató szerint az író akarata ellenére publikálták, holott ő csak magáncélokra írta őket.

prae.hu

Clinton Heylin, a Shakespeare szonettjeinek el nem mondott története (The Untold Story of Shakespeare's Sonnets) című könyvében feltételezi, hogy a költemények "kalózkiadásban" jelentek meg. "Akkoriban gyakori volt, hogy irodalmi művek nem hivatalos másolatokban terjedtek" - mondta az NPR amerikai közrádiónak Heylin, emlékeztetve arra, hogy az 1500-as években a szellemi tulajdon fogalma ismeretlen volt és egy vállalkozó kedvű kiadónak nem kellett sok, hogy nyomdába küldjön egy nem engedélyezett kéziratot.
    
A szonetteket egyébként az a Thomas Thorpe adta ki először, aki rendszeresen jelentetett meg könyveket a szerző hozzájárulása nélkül.
    
Heylin szerint Shakespeare többek között azért akarta megtartani magának a szonetteket, mert egyes versek homoszexuális jellege nyilvánvaló: az utalások egy bizonyos "szép ifjúra" kellemetlen helyzetbe hozhatták volna őt. Éppen ezért az irodalmár úgy véli, hogy Shakespeare nemcsak, hogy nem akarta a szonetteket megjelentetni, hanem talán meg is akarta semmisíteni Thorpe kiadását.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Horváth Iván (1948-2024)
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés