bezár
 

zene

2009. 05. 21.
Jan Garbarek a Szent István-bazilikában lép fel
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Jan Garbarek világhírű szaxofonművész és a szintén nemzetközi élvonalba tartózó brit énekegyüttes, a Hilliard Ensemble ad hangversenyt szerdán este a budapesti Szent István-bazilikában; a székesegyházban az Officium című CD koncertváltozata szólal meg.

prae.hu

Az együttes és Jan Garbarek európai körútján ezúttal mindössze néhány órát tölt Budapesten - mondta Drienyovszky András, a koncert rendezője csütörtökön az MTI-nek. Hozzátette: a magyar közönség örömmel hallja viszont az Officium anyagát.
    
A Hilliard Ensemble tagjai idei turnéján Bergamótól Wroclawon és Budapesten át Londonig számos városban ugyanezt a műsort szólaltatták-szólaltatják meg, Bécsben és Amszterdamban viszont az egyik legavantgárdabb kortárs zeneszerző, Heiner Goebbels új (tavaly Edinburgh-ban bemutatott) alkotásában szerepelnek.
   
 "Az Officium zenei forrásaiban, amelyek sem nem teljesen írottak, sem teljesen rögtönzöttek, ugyanazon ősi erők vannak jelen, amelyek egymástól függetlenül ébredtek egy ezredév alatt" - írta 1993-ban a felvétel megjelenésekor a kiadó, az ECM alapítója, Manfred Eicher.
    
Az anyagot egyébként a bregenzerwaldi hegyek között fekvő Propstei St. Gerold apátságban vették föl, amelynek szakrális hangulatát nem pusztán a középkori kolostor, hanem a falai között jelenleg zajló jótékonysági, sérült fiatalokat ápoló munka is erősítette.    A munka során több alkotó szellem inspirálta egymást: a brit Hilliard Ensemble, a vokális egyházi zene, a gregorián éneklés és a kortárs zene egyedülálló férfi kamarakórusa, a norvég Jan Garbarek, Európa egyik legünnepeltebb muzsikusa, valamint a producer, Manfred Eicher.
   
 A Hilliard Ensemble zenészei hosszú évek óta saját maguk is végeznek gyűjtéseket, középkori kolostorok levéltáraiban már több felbecsülhetetlen értékű, korábban ismeretlen egyházi ének kottájára leltek. Ezek között előkerült egy XV. századi ismeretlen magyar szerző kompozíciója is (Procedentem Sponsum). A többi alapmű - a nagy középkori szerzők, Palestrina, Gesualdo, Dufay, Pierre de la Rue művei, valamint az évszázadokig feledésbe merült zsoltárok és gregorián énekek - mellett természetesen ez is felcsendül majd a Szent István-bazilikában.
   
 Az együttes egyébként is kötődik a magyar zenei élethez: 2007 nyarán a Börzsönyi Barokk Napokon szerepeltek. Jan Garbarek a bazilikabeli fellépést követően másfél hónappal, július 24-én Rainer Brüninghaus (zongora), Yuri Daniel (basszusgitár) és Julio Barreto (dob) társaságában a Veszprémi Ünnepi Játékokon lép fel.
    
A norvég muzsikus autodidaktaként tanult meg tenor- és szoprán-szaxofonozni. 1962-ben megnyert egy amatőrversenyt, ennek eredményeképpen megkapta első profi munkáját, majd alakított egy kvartettet Jon Christensen, Terje Rypdal és Arild Andersen részvételével. Játszott Keith Jarrett-tel és Ralph Townerrel is.
    
A Hilliard Ensemble az angol énekeskultúra egyik legjelesebb képviselőjének számít. Munkásságuk mind a régi-, mind pedig a kortárs zene területén egyedülálló. Az együttes az 1980-as években régizenei ensemble-ként vált híressé, bár a kezdetektől nagy figyelemmel fordultak a kortárs zene felé.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés