bezár
 

film

2009. 05. 21.
Tarantino és Pitt háborús filmmel veszi be Cannes-t
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bár a kritikusok egyenletesen jó színvonalúnak értékelik a félidején túllépett cannes-i filmfesztivált, Quentin Tarantino Becstelen brigantyk című szerdai bemutatóját nagy várakozás előzi meg, már csak azért is, mert a sztárhiányban szenvedő rendezvényen ez alkalomból Brad Pitt, a film főhőse végigvonul Angelina Jolie-val a fesztiválpalota vörös szőnyegén.

prae.hu

Tarantino a Ponyvaregény 1994-es Arany Pálmás győzelme óta szinte hazajár a francia Riviéra nagy presztízsű filmmustrájára. Ült már a zsűrielnöki székben is, de idén tíz éve készülgető, s végül nagy sietséggel befejezett második világháborús mozijával érkezett a versenyre.
    
A fim ötletét és címét - Inglourious Basterds - Enzo Castellari olasz rendező 1978-as produkciójától vette kölcsön. A háborús dráma The Inglorious Bastards címen került harminc éve az amerikai filmszínházakba, s szlogenje szerint a klasszikus Piszkos tizenkettő sztorit dolgozta fel, csak "még piszkosabban".
    
A Becstelen brigantyk (a magyar forgalmazó is megpróbálta utánozni a szójátékot) Franciaország német megszállásának első évében játszódik. A Pitt alakította Aldo Raine amerikai zsidó katonákból szervez csapatot, hogy bosszút álljanak a nácikon.
   
Pitt és a Salt című produkció forgatásáról befutó párja, Jolie megjelenése pezsdítően hat a gazdasági váláság miatt idén kissé szürkébb külsőségek között zajló fesztiválra, ahonnan a szaklapok tudósításai szerint nemcsak a máskor pazar stúdiófogadások hiányoznak, hanem a mozirajongók tömegei is. Mint írták: a korábbi évek tapasztalataival szemben a vetítésekre kényelmesen be lehet jutni.
    
Angelina Jolie egyébként a Croisette-re tartva kedden rövid időre megállt Hágában, hogy belepillantson a háborús bűnökkel vádolt Thomas Lubanga kongói hadúr tárgyalásába, akinek gyermekkatonák toborzásáért és harcba küldéséért kell felelnie a nemzetközi bíróságon.  
    
Jolie mérföldkőnek nevezte a tárgyalást a gyermekek számára - írta a People magazin online kiadványában (people.com).
    
A Tarantino-film augusztus 20-án kerül a magyar mozikba.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Bartók György szerzői estje a Fugában
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés