bezár
 

zene

2009. 05. 19.
A középkor jegyében az A38-on
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy este, három zenei időutazás: szombaton Budapesten, az A38-hajón minden együtt lesz, amit csak a középkor zeneiről tudni érdemes: a német Corvus Corax diadalmasan lüktető folk metálja, a magyar Yava punkos lendületű népzenéje és a szintén magyar The Moon and the Nightspirit neoklasszikus fantáziavilága akár a középkor lakomáin, udvari mulatságain, a vásárok forgatagában, vagy a kereszténységgel dacoló pogány törzsek körében is felhangozhatott volna.

prae.hu

A három zenei kombináció külön-külön, de együtt még határozottabban azt mutatja, hogy zeneileg egyáltalán nem maradt elszigetelt kísérlet a világ egyik legnagyobb rockgitárosának először kissé mániákusnak tetsző útkeresése. Ritchie Blackmore, a Deep Purple gitárosa a Blackmore's Night nevű formációjával jó ideje úgy hagyta maga mögött a hard rock univerzumát, hogy ezzel műfajt is teremtett: a rock nyelvét beszélő, de a középkor világát idéző zenék műfaját.
    
A középkor öröksége egyáltalán nem idegen a rockzenétől: a viking metál szövegei eleve eljegyezték magukat a pogány hitvilág örökségével, a gótikus rock pedig a komoran fenséges gregorián dallamokkal is operál, hogy a kolostorok gyertyafényébe repítse a bizarr helyzetektől egyáltalán nem idegenkedő hallgatóságát.
    
A szombati koncert sztárja, a Corvus Corax és a magyar közönség számára leginkább kellemes meglepetésnek ígérkező The Moon and the Nightspirit képében a zenei szakirodalomban a medieval folk rock vagy medieval metal címkék alatt jegyzett bandák állnak színpadra. Ez a két csapat alapvetően kerüli az elektromos hangszerek használatát, a magyar közönség által már jól ismert Yava hangképeikbe ugyanakkor bőséggel belezúgnak az elektromos gitárok is. Mindhárom formáció használja a középkori vásárok hangulatáért felelős hangszereket is.
    
A német Corvus Corax egyszerű utcazenekarként kezdte pályafutását, napjainkban pedig immár 15 album és két DVD jelzi sikerüket. Az együttes még a kilencvenes években járt először Magyarországon, és a hazai közönséget már akkor elkapta az extatikus, vad germán törzsi hagyományokból építkező, bőrcuccokban, akusztikus hangszerekkel, dudákkal és szertartási dobokkal előadott produkció. Legújabb albumok, a 2008-as Cantus Buranus II ismeretében már azt is el lehet mondani róluk, hogy nem csupán az extázisból, hanem a míves kórusjelenetekből is megtanultak építkezni: ha távolról hallgatnánk az új album számait, akár az operametál valamelyik nagyágyújának zenéjével is összetéveszthetnénk muzsikájukat.
    
A Yava népzenészek, punkok és hardcore harcosok közös zenei vállalkozása. Tavaly megjelent, Folcore című albumukon a világ különböző pontjairól származó népzenei motívumokat házasítják össze a punk elementáris erejű lendületével.
    
A Magyarországon egyelőre kevéssé ismert The Moon and the Nightspirit lehet az est meglepetése: a békéscsabai együttes a portugál Equilibrium kiadó gondozásában már három stúdiólemezt adott ki. A csapat nemzetközi elismertségét az is jól jelzi, hogy néhány hete a Blackmore,s Night előtt léphetett fel, zenéltek Budapesten és Ausztriában, a Corvus Corax-szal pedig már szintén régi jó ismerősök, hiszen a német banda európai turnéin is részt vettek.

A The Moon and the Nightspirit a Yava punkos lendületével szemben éppen ellenkező irányban hat az érzelmekre: befelé forduló, meditatív zenével, költői erejű dalszövegekkel idézi fel azokat az időket, amikor a táltosok még nem mesehősök, hanem a lelkeket megszólító beavatottak voltak a Kárpát-medencében.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Nils Frahm: Day
A 180-as Csoport című kötet bemutatója
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés