bezár
 

színház

2009. 05. 18.
Rektor 48 órára
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Példátlan eset történt Moszkvában: a kulturális minisztérium a tanári kar, a diákok és a közvélemény nyomásának engedve beismerte, hogy hibát követett el, amikor váratlanul leváltotta a GITISZ színházművészeti főiskola rektorát, és helyette Jurij Serlinget bízta meg a teendők ellátásával.

Szkéné színház

Egészen pontosan az történt, hogy Serling az ITAR-TASZSZ hírügynökség útján tudatta: a kialakult körülmények között nem tud dolgozni, és inkább lemond. Megbízását szerda délelőtt jelentették be; a hétvégi lapok szerint Oleg Nyeretyin, a minisztérium tudományos és oktatási osztályának vezetője két napra rá, pénteken kora délután ismerte be, hogy a főhatóság hibát követett el. A kínos feladat egyébként azért hárult az osztályvezetőre, mert a nemrég kinevezett Alekszej Avgyejev miniszter hivatalos úton külföldön, helyettese pedig Szentpéterváron tartózkodott.
    
Marina Hmelnyickaja eddigi rektor kilenc éve dolgozott e tisztségben (a főiskolán pedig negyven éve). Leváltását a főhatóság azzal indokolta, hogy a GITISZ hallgatóinak száma a tanári kar létszámához képest az engedélyezettnél nagyobb, és jogi problémák vannak az intézmény licenceivel is. Hamar kiderült, hogy a kifogásolt hallgatókat a GITISZ vidéken szervezett fizetős képzéseken tanítja a krónikus színészhiány enyhítésére, s ehhez nem kért külön licencet. Vagyis a leváltáshoz az állítólagos szabálysértések csak ürügyül szolgáltak.
    
A rektori teendők ellátásával megbízott Jurij Serling a GITISZ-en tanult, megalapította a Zsidó Zenés Kamaraszínházat, rendezett egy hamar feledésbe merült musicalt, valaha balett-táncos, mostani megbízásáig pedig banki alkalmazott volt, pedagógiai képzettséggel, gyakorlattal nem rendelkezik.
    
A diákok és a tanárok azonnal aláírásgyűjtésbe kezdtek, a tiltakozó levelet elküldték az elnöknek és a kormányfőnek. Mihail Svidkoj - volt kulturális miniszter, ma elnöki tanácsadó és a főiskola külföldi színháztörténeti tanszékének vezetője - beadta lemondását tanszékvezetői tisztségéről. A GITISZ-en a rektor "visszaadását" követelő röplapok jelentek meg, a tiltakozáshoz csatlakozott számos neves színész és színházi rendező is. A hallgatók hangsúlyozták: nem mindenki rajong ugyan Hmelnyickajáért, a "felülről nyakukra ültetett" rektorra azonban nem tartanak igényt.
    
Serling helyett a minisztérium Karina Melik-Pasajevát, az eddigi tudományos prorektort bízta meg a rektori teendők ellátásával addig is, amíg a főiskola hamarosan megválasztja majd a saját rektorát. Hmelnyickaja egyelőre a főiskolán tanít. A megoldás apró hibája, hogy Serlingnek rövid működése során néhány szabálysértés mellett volt ideje több más prorektor mellett Melik-Pasajevát is felmenteni tisztségéből, így őt előbb vissza kell oda helyezni.
    
A GITISZ-en és színházi körökben a pénteki bejelentés nyomán győzelmi hangulat uralkodott el, stabilizálódott a helyzet.
    
A Komszomolszkaja Pravda szerint a "hiba" elkövetői nyilván nem számítottak ilyen kemény ellenállásra, amelyet még sokszorosan felerősített az internet. A hétvégi lapok úgy vélték, a rejtélyes történet további magyarázatra szorul, s érdeklődéssel várják a miniszter visszatértét külföldről.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A Fővárosi Nagycirkusz szakmai délutánjáról
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról

Más művészeti ágakról

Bartók György szerzői estje a Fugában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés