bezár
 

színház

2009. 05. 17.
Évadismertető a Nemzeti Színházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A 2008-2009-es évadban megtartott több mint 400 előadás során több, mint 120 ezer néző látogatott el a Nemzeti Színházba, nőtt a nézőszám és a bevétel is - derült ki a teátrum új évadát ismertető sajtótájékoztatón. A jövő évadban 11 produkció kerül színpadra, köztük néhány klasszikus is, és 2010 őszén Shakespeare-t rendez a világhírű Andrei Serban.

Szkéné színház

"Ha valaki pontról pontra számon kérné, mi valósult meg a pályázatunkban vállaltakból, bátran állnék elébe" - mondta Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház főigazgatója. Kifejtette, hogy nyolc bemutatót tartottak, kilenc külföldi vendégjátéknak adott helyet az intézmény, és 19 darabot tartottak műsoron.
    
Alföldi szerint nem igazak a Nemzeti nézőszám-csökkenéséről szóló hírek, sőt szerinte az ellenkezője történt: emelkedtek a bevételek és a nézőszám is. Kiemelte, hogy a Nemzeti nézőinek egyharmada 16 és 25 év közötti, vagyis sikerült a színházba csábítani az úgynevezett "plázagenerációt". Alföldi Róbert egy felmérésre hivatkozva arra is kitért, hogy a Nemzeti nézőinek 67 százaléka nő, az össznézőszám 50 százaléka budapesti, 40 százaléka vidéki, 10 százaléka pedig külföldi.
    
A következő évadról úgy vélekedett, hogy azt a gazdasági válság egyelőre nem befolyásolja. A direktor bízik abban, hogy az kulturális tárca a megszorítások ellenére kifizeti a hároméves szerződésben vállalt évi 1,7 milliárd forintos támogatást.
    
Mint elhangzott, a 11 bemutató főleg annak köszönhető, hogy sikerült összefogni más kulturális intézményekkel, és az egy darabra eső költségek mérséklődtek. "Fontos volt, hogy a klasszikusok mellett kevéssé ismert darabok is színpadra kerüljenek. Célunk volt továbbá, hogy legyen olyan előadás is, amely a mai társadalmi helyzetekre reagál" - mondta a főigazgató a következő évi premierekről.
    
Szerinte azok az előadások lesznek maradandóak, amelyek érvényesen tudnak rákérdezni a kor adott problémáira. Ugyanakkor - folytatta - tartani kívánja a sokféleséget. "Meg kell próbálni bizonyos dolgokra nem reagálni. Nem szeretnék változtatni az irányon".
    
Az új évad első bemutatója a Bánk bán - Junior lesz, amely a Szentendrei Teátrummal közösen, a színház legfiatalabb színészei értelmezésében kerül színpadra. A darabot először július 11-én Szentendrén, majd október 23-án a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán láthatják az érdeklődők. A rendező Alföldi Róbert, II. Endrét Szabó Kimmel Tamás, Gertrudist Bánfalvi Eszter, Ottót Mátyássy Bence, Bánk bánt Fehér Tibor alakítja. Melindát Radnay Csilla játssza, aki a Nemzeti Színház társulatának új tagjaként lép színpadra.
    
Október 10-én Mika Myllyaho, az egyik legsikeresebb mai finn drámaíró és rendező Pánik című tragikomédiáját viszi színre a Nemzetiben rendezőként debütáló Rába Roland. Október 18-án lesz az első nagyszínpadi premier; a Berzsián és Dideki című mesejátékkal a családi színházlátogatás hagyományát erősítené a Nemzeti Színház. Lázár Ervin színműve egy költőről szól, akinek születésnapi köszöntőt kell mesterének írnia, de az ihlet csak nem akarja meglátogatni. Az előadásban közreműködik többek között Blaskó Péter, Bodrogi Gyula, Garas Dezső, Stohl András, Tompos Kátya; a darabot Almási-Tóth András rendezi.
    
A német drámairodalom egyik legnépszerűbb darabját, az Ármány és szerelem című Friedrich Schiller színművet Forgách András új fordításában és Alföldi Róbert rendezésében láthatja a közönség, először október 30-án a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában, majd 2010 februárjától a Nemzeti Színház, Nagyszínpadán. Az előadásban az Óbudai Danubia Zenekar működik közre, a főbb szerepekben pedig Kulka Jánost, Makranczi Zalánt, Básti Julit, Hevér Gábort, Hollósi Frigyest, Molnár Piroskát láthatja majd a közönség.
    
Forgách András még egy fordítással gazdagítja a Nemzeti repertoárját; a Sopsits Árpád rendezésében december 19-én a Gobbi Hilda Színpadra kerülő Tennessee Williams Orfeusz alászáll című, ritkán játszott színdarabot is ő magyarítja. A romlott kisvárosról szóló darabban többek között Bodrogi Gyula, Udvaros Dorottya, Szabó Kimmel Tamás, Péterfy Bori, valamint a táncos-koreográfus Gergye Krisztián tűnik fel.
    
A 2010-es évet Tábori György, azaz George Tabori Mein Kampf című gyilkos iróniájú bohózatával indítja a Nemzeti Kurdi Imre fordításában és Rába Roland rendezésében. Az első Nagyszínpadi premier az újévben január 15-én lesz Bezerédi Zoltán rendező Móricz Zsigmond 1929-ben írott Úri muriját viszi színre László Zsolttal, Schell Judittal, Stohl Andrással.
    
Március 19-én a drámairodalom egyik legnagyobb művét, a Lear királyt láthatja a közönség Gothár Péter rendezésében. Az előadás különlegessége, hogy Varró Dániel újrafordította Shakespeare remekművét. Lear király szerepében Kulka Jánost, a Bolondéban  Bodrogi Gyulát láthatja a közönség.
    
Egy különleges helyszínen tartott premierrel, április 17-én zárul a 2009/2010-es tavaszi bemutatók sora: Alföldi Róbert a festőműhelyben rendezi meg a német kortárs szerző, Martin Sperr megrázó drámáját, a Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból-t. A II. világháború utáni Németországban játszódó történet - amelyet Perczel Enikő fordított - egy, az erkölcsi válsággal küszködő falu mindennapjait meséli el.
    
A sajtótájékoztatón bejelentették: a világhírű román rendező, Andrei Serban 2010 szeptemberében - várhatóan 23-án - a Nagyszínpadra visz Shakespeare drámái közül egyet. Serban idén augusztusban, a Nemzetiben tartandó háromnapos színészkurzusán választja ki azokat a szereplőket, akikkel dolgozni fog. 2010 októberében egy új magyar színmű is színpadra kerül, Térey János Jeremiás, avagy isten hidege című misztériumjátéka, Valló Péter rendezésében.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A Fővárosi Nagycirkusz szakmai délutánjáról
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bartók György szerzői estje a Fugában
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés