bezár
 

art&design

2009. 05. 16.
Kiállítás a 125 éves Nyírő Gyula Kórház pszichiátriai osztályán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Érzelmek hobbiból - ez a címe Samu Kata Veronika tárlatának, amelynek megnyitóján péntek délben galériások és festőművészek mellett megjelent a 125. születésnapját ünneplő Nyírő Gyula Kórház egész vezérkara.

prae.hu

A kórházban tett ünnepi séta közben ellátogatott a megnyitóra Székely Tamás egészségügyi miniszter és Horváth Csaba főpolgármester-helyettes.
    
A fiatal festőnő egyike azoknak az alkotóknak, akik a kórház művészetterápiás foglalkozásain vettek részt az utóbbi években. Gerevich József pszichiáter megnyitó beszédében utalt rá: nem példa nélküli, hogy festőzsenik betegei voltak pszichiátriai intézményeknek, majd később világhírű művészekké váltak, akiknek a képei ma milliókért kelnek el. A 27 éves Samu Kata Veronika, akinek 25 képe erős tehetségről árulkodik, nem tekinthető ma pszichiátriai betegnek, régebben viszont a klinikán kezelték depresszióval.
    
Ám tévedés volna hinni, hogy minden pszichiátriai beteg művész, és természetesen nem mindegyik kép műalkotás - mondta Kassai-Farkas Ákos, az osztály főorvosa.
    
Az art brut, a nyers művészet régóta ismert fogalom a képzőművészetben és az irodalomban is. Az elmebetegnek titulált alkotók később világhírű művészek lehetnek, megítélésük sokban függ az adott kortól, szellemiségtől, liberalizmustól. Számos példa akad rá, hogy a korukat megelőző, meghaladó zseniket gyakran tekintette a közvélemény őrülteknek.
    
A képzőművészeti terápia a legtöbb esetben jótékonyan hat a betegre, és egyben támpontot nyújt az orvosnak is, méghozzá többféle módon. Egyrészt segít a diagnózis feltárásában, másrészt a különböző időpontokban készített rajzok, festmények megmutathatják a betegség folyamatát, és utalhatnak a gyógyulásra.
    
Kassai-Farkas Ákos elmondta, hogy egészen más képeket alkotnak az értelmi fogyatékosok - akiknek eredendően hiányos az absztrakciós képességük -, a pszichiátriai betegek vagy a függőségekben szenvedők. A festmények árulkodhatnak az egyes betegségek természetéről is. A kép olykor a kulcs szerepét tölti be: a betegek sokszor nehezen nyílnak meg nemcsak saját maguknak, de az orvosnak is - legalábbis szavakban. Műveiken keresztül azonban könnyebben "megszólalhatnak".
    
A 125 éves évfordulóját ünneplő Nyírő Gyula Kórházban több évtizedre tekint vissza a képzőművészeti terápia. Többször rendeztek már a betegek által alkotott művekből kiállításokat. Mint az MTI munkatársa megtudta, külföldön vannak olyan intézmények, ahol a művészi tehetséget mutató képek állandóan megtekinthetők.
    
A pénteken nyílt kiállítás július 15-ig látogatható, naponta 9. és 19. óra között a kórház pszichiátriai pavilonjának első emeletén.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés