bezár
 

irodalom

2019. 07. 11.
Te milyen árat fizetnél azért, hogy megmentsd a Földet?
Megjelent Elina Hirvonen: Elfogy az idő című könyve
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Te milyen árat fizetnél azért, hogy megmentsd a Földet? A finn Elina Hirvonen új regénye, az Elfogy az idő olyan, mindannyiunk számára fontos témákat emel irodalmi keretek közé, mint a környezetvédelem, a klímaváltozás, az internetes zaklatás vagy épp a segélyszervezetek munkája során felmerülő erkölcsi dilemmák.

Egy huszonhét éves finn férfi, Aslak Anttila tüzet nyit a járókelőkre Helsinki belvárosának egyik háztetőjéről. Nem magányos merénylő: egy zöld terroristacsoport tagja, akik úgy akarnak megakadályozni egy környezeti katasztrófát, hogy minél több felelőst, vagyis véletlenszerűen kiválasztott gyalogost ölnek meg.

prae.hu

Az Elfogy az idő három különböző nézőpontból mutatja be a merénylőt: megismerjük Aslak indítékait, megtudjuk, mit él át egy anya, akinek a fiából gyilkos lesz, és az idősebb testvér, aki Szomália fővárosából követi végig az eseményeket. Aslak a környezetvédelem iránt elkötelezett családban nő fel: apja környezettudatos építészettel, anyja egyetemi oktatóként a klímakatasztrófával foglalkozik. Nővére a szomáliai Mogadishuban dolgozik egy humanitárius szervezet munkatársaként. A regény a fenyegetően közeli klímakatasztrófa mellett a gyerekekre leselkedő veszélyekről is szól: a kiközösítésről, a kamaszkori depresszióról, az internetes zaklatásról és a magányos fiatalok számára menedéket jelentő online közösségekről.

„Amikor egy csendes diák bejön az iskolába, fegyverrel a kabátja alatt, és lelövi tíz osztálytársát, mindenkinek az áldozatok szüleire kell gondolnia. Milyen szörnyű lenne az egyiküknek lenni. Milyen szörnyű lenne, ha az én gyerekemmel történne. A félelemről és szorongásról lehet beszélni másokkal, mert azokat mindenki elismeri. Azok a szülők, akik az ilyen híreket olvasva visszafojtják a lélegzetüket, mert tudják, hogy a lövöldöző akár az ő gyerekük is lehetne, egyedül maradnak a rettegésükkel.” – Hirvonen regénye arra a kérdésre keresi a választ, hogy képes-e megmenteni egy fiút az anyai szeretet, mielőtt túl késő lenne.

Az író, dokumentumfilm-rendező, újságíró Elina Hirvonen 1975-ben született Helsinkiben. A magyarul két könyve olvasható Huotari Olga fordításában: a Finlandia-díjra jelölt Hogy ő is ugyanarra emlékezzen…, valamint a Legtávolabb a haláltól című regényei.Az Elfogy az idő című regénye Szécsi Noémi fordításában június végén jelent meg.

Magvető Kiadó, 2019, 2.799 Ft

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés