bezár
 

zene

2009. 05. 16.
Jazztavasz a Művészetek Palotájában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Barabás Lőrinc Eklektric koncertjével indul szombaton az idei Jazztavasz; jövő szerdán a Rumba Caliente Special folytatja a sorozatot, csütörtökön pedig George Duke és a Budapest Jazz Orchestra (BJO) lép fel a Művészetek Palotájában (MüPa).

prae.hu

A MüPa megnyitása, 2005 óta minden tavasszal megrendezik a sorozatot - mondta Retkes Attila, az intézmény dzsesszprogramjainak szerkesztője. Hozzátette: azért választották a tavaszt, mert a többi nagy dzsesszfesztivált ősszel tartják.
    
Retkes Attila kifejtette, olyan autonóm eseménnyel kívántak előállni, amelyen egyedi produkciók hallhatóak. A trombitás Barabás Lőrinc és csapata, az Eklektric az év nagyobb részében Londonban dolgozik. Estjükön azt mutatják meg, milyen sokféleképpen lehet a modern, digitális zenei eszközöket az improvizációs zenében alkalmazni.
    
Barabás Lőrinc Fekete-Kovács Kornél növendékeként végzett a Zeneakadémián 2006-ban. Többféle stílusban mozog, a népzene éppúgy beszűrődik zenéjébe, mint a kissé populárisabb dallamvilág. A sokszínűséget a két énekesnő, az apai ágon ghánai származású MC Sena és Fábián Juli hatásos előadásmódja teszi még érdekesebbé - jegyezte meg a dzsesszprogram szerkesztője. A Barabás Lőrinc Eklektric 2007-ben adta ki szakmai és közönségkörökben egyaránt nagy sikert aratott Ladal című korongját.
    
A szombat este másik fellépője a tunéziai Dhafer Youssef, az oud nevű arab lant virtuóza, aki három norvég muzsikussal játszik együtt: Eivind Aarsettel (elektromos gitár), Finn Guttormsennel(bőgő) és Rune Arnesennel (dob). A húros hangszer virtuóza autodidaktaként tanult meg játszani; Dhafer Youssef zenéje az iszlám szufizmusból és az arab költészet trubadúrhagyományából indul ki, ez ötvöződik igen egyénien a dzsessz és a világzene európai irányaival.
    
A Jazztavaz szerdán a Rumba Caliente Special fellépésével folytatódik; a formáció vezéregyénisége a Magyarországon élő temperamentumos kubai énekesnő, Elsa Valle. A hangversenytermi koncert érdekessége Elsa világhírű zongorista bátyjának közreműködése. Ramón Valle az autentikus karibi latin dzsesszt játszik, a kubai dzsesszisták újító nemzedékéhez tartozik - jellemezte őt Retkes Attila. Napjainkban a holland zenei élet egyik legnépszerűbb figurája, de többször játszott nagy sikerrel magyarországi fesztiválokon is. Ritka alkalom, amikor nővérével, Elsával közösen muzsikálhat.
    
A húszéves Budapest Jazz Orchestra (BJO) sztárvendéget hívott csütörtöki fellépéséhez: George Duke zongoristát. A billentyűs negyven éve kezdte a pályát Jean-Luc Ponty hegedűssel, majd Frank Zappa zenekarát erősítette. Duke popelőadókkal is dolgozott producerként; e tevékenysége már öt Grammyt termett.
    
A billentyűs a BJO-nak erre az alkalomra készített hangszereléseket hoz, olyan számokhoz is, amelyek a zenekar tagjának, Hámori Jánosnak a szerzeményei. Schreck Ferenc, az együttes vezetője elmondta, hogy a BJO nem csak az úgynevezett bigband repertoárt tartja műsorán; tagjai közreműködtek Oláh Kálmán Bartók szelleme előtt tisztelgő CD-jén és dolgoztak Eötvös Péterrel is. Utóbbi Paris-Dakar című darabját 2004-ben a Budapest Jazz Orchestra mutathatta be a cannes-i MIDEM-en.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés