bezár
 

art&design

2009. 05. 18.
Szegedi Nyári Tárlat: több mint kétszáz alkotást láthat a közönség
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Pénteken a Reök-palotában nyílt a XXXV. Szegedi Nyári Tárlat, amely évtizedek óta az ország egyik legjelentősebb képzőművészeti rendezvénye, a kiállításon százötven művész több mint kétszáz alkotását láthatja a közönség - közölte Nátyi Róbert, az intézmény művészeti vezetője.

prae.hu

A kortárs magyar képzőművészetet reprezentáló kiállításra az több mint félezer művet adtak be az alkotók - mondta a művészettörténész a rendezvényről tartott sajtótájékoztatón.

A legjobb alkotásokat - összesen 203 festményt, grafikát és kisplasztikát - szakértőkből álló zsűri válogatta ki. A tárlatnak nincsenek stíluspreferenciái, a 150 művész - köztük Aknay János, Eszik Alajos, Dréher János, Gyémánt László, Gerle Margit, László Dániel vagy Krajcsovics Éva - a legváltozatosabb alkotásokkal mutatkozik be a kiállításon.

A szecessziós palota első emeletén főként absztrakt művekkel, a gesztusfestészet, az indulati töltésű avantgárd irányzat alkotásaival, geometrikus konstruktivista festményekkel találkozhat a közönség. A második emeleten pedig figurális képek láthatók, az alkotások azonban itt is igen sokszínűek az alföldi iskola hagyományait követő művektől egészen a fotorealisztikus festményekig - fogalmazott Nátyi Róbert.
A kiállító művészek közül hatot díjaznak; ők a megnyitó napján vehetik át az elismeréseket. A látogatók szavazatai alapján kiadott közönségdíjat pedig a tárlat július 12-i zárását követően adják át.

A Nyári Tárlat Szeged egyik legnagyobb múlttal rendelkező képzőművészeti rendezvénye, amely 1961-ben Alföldi Tárlatként indult. Az évente megrendezett kiállítás rövid időn belül keresett és ismert országos seregszemlévé vált; az 1980-as évek eleje óta a táblakép-festészeti fesztivállal váltják egymást biennále rendszerben.
A tárlatot a Szegedi Szabadtéri Játékokra jegyet váltók egy alkalommal ingyenesen tekinthetik meg, az előadásnapokon egészen este nyolc óráig.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés