bezár
 

színház

2019. 06. 03.
Június 6-án indul a Prágai Quadriennálé
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Június 6-án indul a Prágai Quadriennálé A színházi látványtervezők négyévente szervezett prágai világkiállítása ebben az évben 2019. június 6. és 16. között kerül megrendezésre. A főkurátorok idén a képzelet, átalakulás és emlékezet hívószavai köré építették a kiállítás koncepcióját. A szervezők szerint ez a három fogalom a fesztivál fődíját, az Arany Hármasfogatot (Golden Triga) idézi, hiszen a három szimbólum a kreatív folyamat három fontos állomását jelöli.

A korábbi alkalmakhoz hasonlóan a magyar részvétel főszervezője idén is a Petőfi Irodalmi Múzeum Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézete. A fesztiválra idén három magyar installáció készül. A kiállítás központi, Országok és Régiók nevű szekciójában a Végtelen Dűne című installáció kerül bemutatásra, amely Balázs Juli, Kálmán Eszter és Nagy Fruzsina díszlet- és jelmeztervezők, Juhász András videoművész és Keresztes Gábor hangtervező munkája. Az alkotás egy videóra és ledfalra alapuló komplex építmény, amely, míg kívül visszatükrözve mutatja környezetét, elmosva a térbeli határokat, addig belül homokdűnéket megsokszorozva kietlen és végtelen sivatag benyomását kelti. Az installáció célja annak felmutatása, hogy amíg a színházban a külvilág hatásai elől bújik el az ember, közben mégis közösségi élményként élheti meg a művészi tapasztalatot a többi látogatóval. A színházban egyszerre tudunk egyedül, mégis társaságban lenni.

Szkéné színház

A Diákszekcióban a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Kaposvári Egyetem- Rippl-Rónai Művészeti Kar, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem látványtervezés, fényképészet és építészet szakos hallgatóinak installációja kerül megvalósításra. Projektjük, amely a Mi van a felhőben? címet viseli, részben a változékony képzeletre és az egymásba folyó gondolatokra, részben pedig a mai techno-kulturális világunkat is meghatározó számítógépes felhőre utal, amelyben képeket, terveket és egyéb felhalmozódó emléknyomokat őrzünk. A rengeteg plexicsőből összeálló plasztikus felhő-installációba belépve, a néző a négy egyetem hallgatóinak terveivel, formát kereső elképzeléseivel találkozik, melyeket végigkövetve bejárjuk a tervezési folyamat állomásait a végleges alkotásig. Ezzel a sokrétegű értelmezéssel jeleníti meg a több város oktatási intézményeinek együttműködésében létrejött kiállítás a képzelet és utazás motívumait. 

A színháztörténeti emlékezet bemutatását célzó Fragmentumok szekcióban Nagy Fruzsina, Andrássy úti villa című jelmeze látható a PestiEsti című 2007-es előadásból, mely mára már az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet jelmeztárának műtárgya, amely a kiállításon audiovizuális technológia segítségével kel újra életre.  

A kiállítást egy térspecifikus előadásokat bemutató fesztivál és több performansz is kiegészíti, amelyek programjában szintén találkozhatunk magyar művészekkel. Ezekre a programokra az alkotóknak közvetlenül a nemzetközi szervezőbizottsághoz kellett jelentkezniük. A prágai főszervezők meghívására látható lesz a Flock Project Vertikális tánc című produkciója, Bérczesi Zsófia Morfománok és Somló Dávid Drift című performansza, valamint Nagy Fruzsina, Halas Dóra és a Soharóza kórus előadása, a Tabu kollekció is.

További információ: itt

Forrás: OSZMI

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés