bezár
 

zene

2009. 05. 14.
Győrben tartott próbát Ennio Morricone és a győri filharmonikusok
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Győrben tartott sajtótájékoztatót, majd azt követően próbát szerdán Ennio Morricone; a világhírű olasz zeneszerző és karmester a Győri Filharmonikus Zenekarral május 15. és 31. között afrikai és ázsiai turnén vesz részt és hét koncertet ad, többek között Marokkóban és Kínában.

prae.hu

Felkészült, kiváló zenészekből álló zenekarként jellemezte a Győri Filharmonikus Zenekart Ennio Morricone; szerinte a zenekar a filmzenén túl a legnagyobb művek előadására is alkalmas. Az olasz művész öt évvel ezelőtt már fellépett a győri filharmonikusokkal, amellyel nagyszerűnek nevezte az együttműködést, és annak folyatásában a mostani afrikai és ázsiai koncertsorozatot követően is bízik.
    
Ennio Morricone elmondta: a már említetteken túl kulturális okai is vannak, hogy e koncertsorozathoz a győri filharmonikusokat választotta partnerül.
    
Magyarország jelentős zenei hagyományokkal rendelkezik. Az a tény pedig, hogy egy akkora városnak, mint Győr, ilyen kiváló zenekara van, azt mutatja, hogy a magyar zenei élet jobb, mint az olasz - fogalmazott Ennio Morricone.
    
Az Oscar-díjas zeneszerzőt képviselő menedzseriroda még tavaly kereste meg a Győri Filharmonikus Zenekart, és kérte fel az afrikai és ázsiai koncertsorozatra. A turné május 15-én kezdődik a marokkói Rabatban; a rendezvényt a marokkói király támogatja. Ezt követően Pekingben lép fel Morricone és a filharmonikusok, majd Sanghaj következik. A kínai fellépéseket dél-koreai és tajvani koncertek követik.
    
A turnén a Győri Filharmonikus Zenekar és Morricone legsikeresebb műveit adják elő, többek között szerepel a műsoron a Volt egyszer egy vadnyugat és A jó, a rossz és a csúf című film zenéje.
    
Fűke Géza, a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója szerint hálás feladat Morricone zenéjét játszani, a filmzene pedig érdekes kihívás a filharmonikusoknak. A mostanihoz hasonló nagyságú projektben még nem vett részt a győri zenekar, amely először hagyja el Európát.
    
Ennio Morricone 1928-ban született Rómában. Filmzenéket 1955-ben kezdett írni. Pályafutása során több mint 550 film zenéjét komponálta meg, és közben komolyzenei pályafutását sem függesztette fel. A western műfaján kívül filmdrámákhoz is írt zenét, ezek közé tartozik a Sacco és Vanzetti. 2007-ben Oscar-életműdíjat kapott.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
A 180-as Csoport című kötet bemutatója
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés