bezár
 

art&design

2009. 05. 14.
Gellér B. István A növekvő város című alkotása Rozsnyón
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gellér B. István grafikus és szobrászművész negyedszázados álma valósult meg azzal, hogy kerámiából, grafikából, installációkból álló alkotása, A növekvő város rövid ideig egy állandó kiállítás része lesz; a mű Rozsnyón, Közép-Európa legnagyobb bányászati múzeumában szerdától látható.

prae.hu

Krasztev Péter, a Pozsonyi Magyar Kulturális Intézet igazgatója, aki a tárlatot megnyitotta, elmondta: a művész eredetileg 25 éve épített képzelt városa mint egy archeológiai lelet folyamatosan bővül, és most először került be egy létező állandó múzeumi anyagba, vagyis Gellér B. István saját kiállítását integrálta a rozsnyói bányászati múzeum tárlatába.
    
Az igazgató hangsúlyozta: A növekvő város tökéletesen harmonizál a meglevő állandó tárlattal, olyan, mintha a valós és a kitalált egymásba csúszott volna és kiegészíti egymást. A pécsi művész kiállításának megnyitójára sokan elmentek és az alkotásnak nagy sikere van - tette hozzá Krasztev Péter.
    
Gellér B. István 1946-ban született Pécsett, 1971-ben végzett a Janus Pannonius Tanárképző Főiskolán Martyn Ferenc híres pécsi grafikusművész tanítványaként; ma már ő tanít a Művészeti Szakiskolában. Az 1970-es években született alkotásai geometrikus, neokonstruktivista szemléletű grafikák, kerámiaszobrok és installációk.
    
1978-tól eltávolodott ettől a művészeti gondolkodásmódtól, saját mitológiát teremtett, és egy nem létező ősi kultúrát mutat meg A növekvő város régészeti feltárásával. A feltárás eredményeit installációkban, fotókon, videón dokumentálja és a megfejtett szövegeket közzéteszi.
    
Gellér B. István kiállítása a rozsnyói Bányászati Múzeumban június 28-ig tart nyitva.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Renaud-Delage: Gru 4


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés