bezár
 

zene

2009. 05. 13.
Zárul a Pannon Filharmonikusok budapesti sorozata
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A pécsi Pannon Filharmonikusok A tavasz megszentelése című budapesti bérletsorozatának utolsó hangversenyét tartja szombaton este a Művészetek Palotájában.

prae.hu

A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a vidéki zenekarok közül a Pannon Filharmonikus Zenekar indított elsőként önálló fővárosi bérletsorozatot - emlékeztetett Gráf Orsolya, a filharmonikusok sajtómenedzsere.
    
Az idei négy hangversenyből álló budapesti bérlet címe A tavasz megszentelése, a vasárnapi hangverseny a Magyar Szimfonikus Körkép része. Az estet Hamar Zsolt, a pécsi együttes zeneigazgatója vezényli, fagotton Milan Turkovic játszik, a Stravinsky-mű közreműködője pedig az idén 25 esztendős Amadinda Ütőegyüttes lesz.
    
A hangversenyen először a 2007-ben elhunyt Szőllősy András harmadik concertója szólal meg, majd Joseph Haydn fivére, Michael Haydn fagottra és zenekarra írt B-dúr concertinóját játsszák. Mozart B-dúr fagottversenyének az együttes bevált partnere, Milan Turkovic a szólistája. Végül Stravinsky alkotása, a ma már klasszikusnak számító Le sacre du printemps hangzik el.
    
Milan Turkovic osztrák-horvát családból származik. Tagja az Ensemble Wien-Berlinnek, a Concentus Musicus Wien együttesnek és a New York-i Lincoln Center Kamarazenei Társaságnak. A salzburgi Mozarteum Zeneakadémián oktatott 12 évig, majd 1992-től 2003-ig a bécsi Zeneművészeti Főiskola professzora volt.
    
Szólistaként a világ legjelentősebb zenei központjaiban lépett fel. Kitűnő együttesekkel koncertezett, ilyen volt például a Bécsi Szimfonikusok, a Bambergi Szimfonikusok, a Müncheni Filharmonikusok, a Prágai Rádió Szimfonikus Zenekara, a Chicagói Szimfonikus Zenekar, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Mostly Mozart Festival Orchestra, a Tokiói NHK Szimfonikus Zenekar, a Zágrábi Filharmonikusok. Karmesterként fellép a világ számos zenekarával.
    
Mindemellett moderátorként tévéműsorokat vezet, igyekszik ezzel is népszerűsíteni a klasszikus zenét. Számos zenei tárgyú publikációja látott napvilágot, esszéi jelentek meg olyan tekintélyes lapokban, mint a Presse és a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Több könyv szerzője, illetve társszerzője.
    
Az Amadinda Ütőegyüttesben Rácz Zoltán, Váczi Zoltán, Holló Aurél és Bojtos Károly játszik. Az együttes 1984-ben alakult, tagjai a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezték tanulmányaikat.
    
Az együttes alapítói két alapvető célt állítottak tevékenységük középpontjába: a Magyarországon még nem játszott, ám már klasszikussá vált ütőhangszeres kompozíciók bemutatását, illetve magyar zeneszerzők műveinek hazai és külföldi megismertetését.
    
Az együttes megkülönböztetett fontosságot tulajdonít annak, hogy működése inspirációt nyújtson a magyar és külföldi zeneszerzőknek új darabok megkomponálásához.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés