bezár
 

irodalom

2009. 05. 13.
Eladatlan könyvei elégetésével fenyegetőzött egy horvát író
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Eladatlan könyveinek elégetésével fenyegetőzött egy horvát író, aki saját kiadásban megjelentetett könyvein kívánt túladni ily módon.

prae.hu

Akciójának köszönhetően Pero Kvesic egy hónap alatt eladta egykor nagyon népszerű kötete, a Bevezetés P. Kvesichez ezer példányban megjelentetett negyedik kiadását. A szerző úgy értékelte, hogy a "kulturális vérszegénységgel szemben" aratott győzelmet.
    
Kvesic előzőleg bejelentette, hogy Zágráb központjában egy könyvesbolt előtt elégeti a negyedik kiadás összes eladatlan példányát. De vasárnap délre, amikorra az eseményt meghirdette - bár a gazdasági válság miatt a könyvek eladása jelentős mértékben visszaesett Horvátországban - már egyetlen példány sem maradt.
    
Az akciót a szerző alaposan előkészítette. Az utolsó napon is volt még 425 eladatlan példánya, ezeket Kvesic az utcára hordta, és kezdett belőlük máglyát rakni, az utolsó pillanatban azonban két terjesztő felvásárolta a maradékot. Így a könyvégetés elmaradt, az összegyűlt közönség jelenlétében a könyveket a vevők furgonra rakták és elszállítottak.
    
Kvesic akciójával tiltakozni akart a szerzőknek a mai kiadói világban elfoglalt helyzete ellen is.
    
Pero Kvesicnek e könyve először 1975-ben jelent meg, és akkor stílusa - a mai horvát társadalom több közismert alakjának fiatalkori szabados életéről szóló elbeszéléseivel - áttörésnek számított. A kritikusok szerint a kötet lenyűgöző emléke annak a korszaknak, és különleges irodalmi stílusban íródott.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés