bezár
 

film

2009. 05. 12.
Európai uniós támogatást kapott a miskolci CineFest
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Huszonötezer eurós európai uniós támogatást kapott a miskolci Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiválja, a CineFest; a nagyszabású filmes rendezvényt idén hatodik alkalommal rendezik meg.

prae.hu

A MEDIA program által nyújtott támogatásnak köszönhetően a filmfesztivál, amelyet idén szeptember 11. és 20. között rendeznek meg, stabil anyagi háttérrel rendelkezik. A miskolci mustrára május végéig nevezhetnek a versenyzők - mondta Bíró Tibor fesztiváligazgató.
    
Hozzátette: idén Magyarországon egyedül a CineFestet támogatta a MEDIA program; az európai uniós szervezet az elmúlt években felmutatott kulturális sokszínűséget értékelte. A CineFest már korábban is pályázott - sikertelenül - támogatásra.
    
Az idén először tíznapos fesztivál megrendezése mintegy 50 millió forintba kerül.
    
A 35 éven aluli filmesek nemzetközi seregszemléjét először 2004-ben rendezték meg. A CineFest napjainkra a közép-kelet európai országok egyik legjelentősebb rendezvényévé nőtte ki magát. A fiatal filmesektől ez évben is nagyjátékfilmeket, kisjáték- és kísérleti filmeket, dokumentumfilmeket, animációs filmeket, illetve (fókuszban a nő témában) speciális kategóriába sorolható alkotásokat várnak, amelyek 2007-ben vagy utána készültek.
    
A vetítéseket a Művészetek háza mozitermeiben rendezik Miskolcon. A tavalyi CineFest fődíjasa a mexikói Isabel Munoz In Transit című alkotása lett, a zsűri különdíját Szirmai Márton vehette át, Gyarmathy Lívia életműdíjat kapott.
    
Tavaly 48 országból 280 nevezés érkezett, és végül 67 alkotás versenyezhetett a díjakért öt kategóriában. A CineFest egy hete alatt mintegy tízezren látták a filmeket.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Luca Guadagnino: Challengers
Csáki László: Kék Pelikan
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés