bezár
 

zene

2009. 05. 12.
Nemzetközi Kodolányi Jazzverseny: győzött a Maxime Sanchez Trio
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A francia Maxime Sanchez Trio nyerte a siófoki Nemzetközi Kodolányi Jazzversenyt; a hazai formációk és előadók különdíjakban részesültek.

prae.hu

A nemzetközi dzsesszélet több neves képviselőjéből álló zsűri három fordulóban mutatott teljesítmény alapján hozta meg döntését, ami alapján az ötezer eurós (csaknem másfélmillió forintos) első díjat a francia Maxime Sanchez Trio nyerte, a háromezer euróval járó második helyezett az osztrák Playgrounds lett, az ezer eurós harmadik díjat pedig a japán Saxolin Quintet kapta - tájékoztatta a versenyt megrendező székesfehérvári Kodolányi János Főiskola pr-szóvivője a sajtót.
    
A győztes együttes a pénzdíj mellett lehetőséget kap arra, hogy professzionális körülmények között rögzítse albumát a Kodolányi János Főiskola stúdiójában.
    
Szondy Réka elmondta: a második alkalommal megrendezett, vasárnap este gálakoncerttel és eredményhirdetéssel zárult hatnapos találkozóra 30 év alatti, zeneművészeti tanulmányokat folytató, 3-7 tagú combo-formációk jelentkezhettek. A verseny háromfordulós volt, a döntőbe tíz együttes került.
    
A verseny három fordulóján 1960 előtt született dzsessz sztenderdeket, saját szerzeményeket és szabad improvizációt is be kellett mutatniuk az együtteseknek.
    
A legjobban fejlődő zenekar különdíjat és a vele járó 750 eurót a Borbély Miklós - Fenyvesi Márton Quintetnek ítélte a zsűri. Ugyancsak 750 euróval járó különdíjjal ismerték el Oláh Dezső (zongora) magyar, Manami Morita (zongora) japán és Reinhold Schmölzer (dob) osztrák fellépő kiváló egyéni produkcióját.
    
A zsűri külön kiemelte Horváth Plutó József kiemelkedő együttzenélési képességeit, és szóbeli dicséretben részesítette.
    
A nemzetközi dzsesszverseny befejezéseként a zsűri tagjai együtt léptek fel a díjazott együttesekkel.
    
A zsűri elnöke Ed Neumeister, a New York-i és a San Francisco-öböl környéki klasszikus és dzsesszzenei élet ismert alakja, zeneszerző, karmester és harsonás volt. Zsűritag volt a szintén amerikai Hans Glawischnig, az elmúlt évtized egyik legsikeresebb nagybőgőse, Szabó Dániel, a Kodolányi János Főiskola művészeti tanszékének vezetője, dzesszzongorista, Gonda János zongoraművész-zeneszerző, valamint a háromszoros Grammy-díjas New York-i Antonio Sanchez, aki a döntő napján kurzust tartott.
    
A Nemzetközi Kodolányi Jazzversenyt tavaly rendezték meg először, a győzelmet a lengyel Switch On Quintet szerezte meg.
    
A székesfehérvári Kodolányi János Főiskolán a 2007-2008-as tanévben alakult meg a művészeti tanszék, és kezdődött meg a dzsesszképzés. A nemzetközi verseny célja, hogy tanulási és bemutatkozási lehetőséget biztosítson a hallgatóknak.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Nils Frahm: Day
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés