bezár
 

art&design

2009. 05. 10.
Városünnep Miskolcon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Miskolc az eltelt egy évszázad alatt kereskedővárosból ipari várossá vált, a rendszerváltást követően azonban összeomlott az ipar, a kohászat, a bányászat; új arculat kialakulása kezdődött meg, Miskolc átalakulása közepén tart - mondta Káli Sándor, a város polgármestere az önkormányzat ünnepi közgyűlésén, vasárnap.

prae.hu

Miskolc száz évvel ezelőtt, 1909. május 11-én kapta meg Ferencz József osztrák császár és magyar király címeres kiváltságlevelével az önálló törvényhatósági jogokat.  
   
Káli Sándor úgy fogalmazott: Miskolc mindig hitt a jövőjében, és bár a jelenlegi gazdasági válság hatványozottan sújtja a várost, s az utóbbi évek jelentős fejlődése talán lassul, de nem áll meg.
    
A Miskolci Nemzeti Színházban tartott ünnepi közgyűlésen Miskolc díszpolgára lett Kiss János István nyugalmazott főosztályvezető és Sír László, a Miskolci Szimfonikus Zenekar nyugalmazott igazgatója. Pro Urbe-díjat kapott Lehotka Gábor orgonaművész, Bihall Tamás, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke, Radványi Gáspár osztályvezető főorvos, illetve posztumusz Kelemen István, a város volt főépítésze.
    
A centenárium alkalmából két kiadvány jelent meg: a Miskolc az önálló törvényhatósági joggal felruházott város 1909-2009 című kötet, Dobrossy István történész szerkesztésében, valamint a Miskolc Máskép(p) című könyv, amely Bócsi Krisztián és a francia Mathilde Mestrallet fotóival mutatja be a várost.
    
Miskolc 1992 óta ünnepli az évfordulót, a város napjához kapcsolódóan számos kulturális eseményt tartanak, a rendezvényeket hétfőn esti tűzijáték zárja.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés