bezár
 

zene

2009. 05. 09.
Elhunyt Kóté László hegedűművész
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hatvannyolc éves korában pénteken Budapesten súlyos betegségben elhunyt Kóté László hegedűművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nyugalmazott tanára - közölte Smid Nóra zongoraművész, az elhunyt felesége.

prae.hu

Kóté László 1961 és 1980 között az Országos Filharmónia szólistája volt, 1966-tól a Zeneakadémia tanára. Hét éven át volt vendégprofesszor a Tokiói Musashino Musicae Zeneművészeti Főiskolán.
    
A hegedűművész 2005-ben megkapta a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetést.
    
Halálhíre kapcsán Rolla János hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar vezetője pénteken elmondta: három évvel ezelőtt vele és együttesével adta Kóté László azt a búcsúkoncertet, amellyel elköszönt a zeneakadémiai katedrától és a koncertezéstől.
    
Hozzátette: hegedű szakos zeneakadémiai növendékként ismerte meg Kóté Lászlót, aki akkor már Kovács Dénes tanszakvezető és rektor tanársegéde volt.
    
Az a fajta lelkiismeretes művész volt aki mindig komolyan vette a hivatását, hosszú ideig jeleskedett a kamarazene műfajában, Mihály András kamaraegyüttesében játszott évekig, ahol a követelmények igen magasak voltak - mondta Rolla János.
    
Hangsúlyozta: Kóté László jó kollégaként marad emlékezetes; példamutató az a hit, amelyet a szakmával kapcsolatban tanúsított.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés