bezár
 

art&design

2019. 03. 05.
147 éves a Néprajzi Múzeum
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
147 éves a Néprajzi Múzeum A költözés-előkészítés miatt nem látogatható, alapítását viszont idén is megünnepli a Néprajzi Múzeum. Március 5-én a Néprajzi Múzeum Napján újonnan elérhető népszerű és szakmai online tartalmakat kínál az érdeklődők számára az intézmény. Digitális, letölthető kiadványok, régi leltárkönyvek és a már nem látogatható állandó kiállítás anyagát feldolgozó új virtuális tárlat lesz elérhető az intézmény honlapján.

A hagyomány szerint a múzeum minden évben felidézi Xántus János 1872. március 5-i igazgatóőrré történő kinevezését. Xántus ázsiai expedíciója során gyűjtött hatalmas etnológiai gyűjteményéből hozta létre a Nemzeti Múzeum Néprajzi Osztályát, mellyel lefektette a későbbi Néprajzi Múzeum alapjait. 

prae.hu

Korábban a közönség ezen a napon évről évre színes programokon keresztül tekinthetett be a szakmai munka eredményeibe és kulisszatitkaiba. Jelenleg a hagyományos működéstől eltérő, nagyszabású költözés-előkészítési munkálatok töltik ki a hétköznapokat, így a Néprajzi Múzeum  ̶  a tavalyi évhez hasonlóan  ̶   az ünnepi dátumhoz kapcsolódva idén is online formában kínál újdonságokat. 

Az intézmény március 5-én mutatja be virtuális kiállításainak legújabb darabját: a Néprajzi Múzeum Kossuth téri épületével együtt búcsúzott az érdeklődőktől A magyar nép hagyományos kultúrája című állandó kiállításával, amely kisebb-nagyobb változtatásokkal 24 esztendőn keresztül fogadta a látogatókat. A tárlat, amely a magyar parasztság egykori életének tárgyi világába engedett betekintést a 18. század végétől az első világháborúig terjedő időszakban, mintegy háromezer tárgyat, többezer fotót, iratanyagot tartalmaz. A szakemberek célul tűzték ki, hogy a bezárás pillanatában látható kiállítást minél teljesebb módon örökítsék meg, tegyék továbbra is megismerhetővé. Ehhez a tárgyak, fotók, szövegek, filmek számbavétele és digitális feldolgozása mellett összegyűjtötték a kiállítással kapcsolatos, évtizedek során felhalmozott dokumentumokat: népszerű és tudományos szövegeket, kritikákat, videóinterjúkat.  Tárlatvezetéseket rögzítettek az alkotókkal és interpretátorokkal, végigfotózták a tereket, virtuális séta készült a kiállítóterekben. Mindezekből állt össze azután ez a sokszínű és -rétegű anyag, amely mostantól újra hozzáférhetővé teszi a tárlatot. 

A Néprajzi Múzeum a zárva tartás alatt is arra törekszik, hogy korszerű tudományos eredményeit minél szélesebb körben ismertté tegye. Ennek keretében folytatja az általa szerkesztett kiadványok digitális változatainak nyilvánossá tételét. A közelmúltban tovább gyarapodott a digitális könyvgyűjtemény: számos néprajzi könyvritkaság, a monumentális „A Néprajzi Múzeum Gyűjteményei” című kötet és a Néprajzi Értesítő számai mellé felkerült a honlapra a Tabula könyvek további tizenöt kötete és kortárs jelenségek kutatásával foglalkozó MaDok-program sorozatának nyolc kötete is. Bár a Néprajzi Múzeum könyvesboltja a költözés miatt zárva tart, a nyomtatott könyvek továbbra is online megrendelhetők.

Az egy évvel ezelőtt útra indított népszerű online sorozatok természetesen a jövőben is folytatódnak: a Néprajzi Múzeum költözésének érdekességeit bemutató filmes sorozatok, a Hónap műtárgya, a múzeumtörténeti szemelvények és a Xántus János másfél évszázaddal ezelőtt vezetett expedíciójának izgalmas részleteibe beavató írások rendszeresen jelentkeznek az intézmény honlapján és Facebook oldalán is.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés