bezár
 

színház

2009. 05. 08.
ASZTAL - alternatív színházi fesztivál a Szkénében
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Negyedik alkalommal rendezi meg péntektől a budapesti Szkéné Színház az Alternatív Színházi Találkozót (ASZTAL), melyre ezúttal hét hazai és határon túli társulat előadásait hívták meg - tájékoztatta a sajtót Regős János, a teátrum vezetője.

Szkéné színház

Mint az ASZTAL válogatójaként és szervezőjeként is tevékenykedő igazgató elmondta, a tíznapos fesztiválra olyan vidéki és határon túli színházi műhelyeket hívtak meg, amelyek produkciói ritkán vagy egyáltalán nem jutnak el a főváros közönségéhez. "Budapesten kívül kevés a független társulat, és azok is sokkal nehezebb körülmények között működnek, mint a fővárosiak" - jegyezte meg, hozzátéve: számos országos szinten kevésbé ismert produkció megérdemelné a szélesebb nyilvánosságot.
    
Május 8. és 17. között a Szkéné közönsége éppúgy találkozhat félhivatásos egyetemi műhelyek, mint profi színházi társulatok előadásaival. Több csapat azonban visszatérő vendégnek számít, így az ASZTAL-t hagyományosan a Janus Egyetemi Színpad (JESZ) indítja idén is. A pécsi társulat ezúttal három darabját hozta el: a Jorge Luis Borges Márk Evangéliuma című novellája alapján készült MRK VNGLM-ot, a Federico García Lorca művei nyomán írt Buster Keaton sétája című "élő némafilmet", valamint Friedrich Schiller Ármány és szerelem című klasszikusát.
    
A Czajlik József vezette, felvidéki Epopteia Társulás két kamara-előadással vesz részt a fesztiválon. Regős János megfogalmazása szerint Orál morál című darabjuk "a színházcsinálás, a színházi lét szatirikus megjelenítése", míg A nagyidai cigányok Arany János hasonló című elbeszélő költeményét dolgozza fel autentikus cigányzenével.
    
Shakespeare klasszikus tragédiáját adja elő O.T.H.E.L.L.O címmel a Szegedi Pinceszínház; a színrevitel különlegessége, hogy a többek között a kirekesztettségről szóló dráma címszerepét egy roma színész, Rácz László alakítja. A veszprémi Teleszterion Színházi Műhely Mihail Bulgakov Mester és Margaritáját adaptálta WHO-LAND című darabjában, míg a pécsi Apolló Színház Miguel Cervantes Don Quijotéját viszi színpadra Az igazság bajnoka címmel.
    
A Vendégségben Budapesten programsorozat keretében játssza a Szkénében a Danilo Kis délszláv író előtt tisztelgő Turbo Paradiso című darabját a szabadkai Urbán András Társulata, az ASZTAL utolsó előtti napján kétszer is. A fesztivált egy kísérletező kedvű debreceni társulat, a KonzervArtaudrium Gyurmázás című, "képzőművészeti ihletettségű" előadása zárja, melyben az avantgárd műhely egy fiatal orosz szerző, Vaszilij Szigarev Gyurma című munkáját dolgozza fel - mondta el a Szkéné vezetője.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

A Fővárosi Nagycirkusz szakmai délutánjáról
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés