bezár
 

irodalom

2019. 02. 20.
Thomas Mann-kéziratok az interneten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A neves szerző hagyatékát a zürichi székhelyű Thomas Mann Archívum gondozza. Jelenleg még folyamatban van az író kéziratainak digitalizálása, de lassan online is hozzáférhetővé válnak. Az archívum vezetőjével, Katrin Bedeniggel és Thomas Mann szerkesztőjével, Roland Spahrral készített interjút az S. Fischer kiadó online magazinja.

Katrin Bedenig a zürichi székhelyű Thomas Mann Társaság elnöke, valamint 2012 óta a szintén Zürichben található Thomas Mann Archívum vezetője. Thomas Mann képzőművészetekhez fűződő kapcsolatából doktorált, valamint a Thomas Mann-évkönyvek társszerkesztője, Franz Zederrel egyetemben adta ki az író Stefan Zweiggal való levelezéseit.

prae.hu

Roland Spahr pedig az S. Fischer kiadó szerkesztője, ahol többek között Thomas Mann műveiért is ő a felelős.

A Thomas Mann Archívum 1956-os alapítása óta három intézményformában működik: a levéltár, a kiállításért és a kutatásért felelős intézmény. A Mann család nemcsak az egész irodalmi hagyatékot, hanem Thomas Mann kilchbergi dolgozószobájának összes bútorát és magánkönyvtárát is a szervezetnek adományozta, melynek köszönhetően kutatókat is tud támogatni személyes érdeklődési területüknek megfelelően, valamint iskolai csoportoknak biztosít vezetést, újságíróknak és filmrendezőknek képi anyagot szolgáltat, és egy termet is berendeztek Thomas Mann dolgozószobájaként.

Katrin Bedenig a gyűjtemény nagy terjedelméről is beszél. Mivel az archívum Thomas Mann összes irodalmi hagyatékával rendelkezik, náluk van az összes mű kézirata, ami körülbelül 110 000 oldalt tesz ki. Emellett naplók, jegyzetfüzetek és az író levelezései is megtalálhatók. 

Roland Spahr arról mesél, hogy az archívum és a kiadó főleg könyvkiadási projektekben dolgozik együtt, az archívum biztosít a szerkesztőknek kéziratokat, és segít a kéziratok átírásánál, illetve a kutatásoknál. Terveznek közös könyvkiadásokat is, például Heinrich Mann és Thomas Mann levelezéseinek újrakiadását. A szerzői jogi kérdéseket is együtt vitatják meg.

Az archívum a kéziratokat saját állományából digitalizálta, mondja Katrin Bedenig, aki szerint a Thomas Mann Online Archívum két előnnyel jár: egyrészt az archívum összes anyagára rá lehet keresni online, így a kutatók, a médiában dolgozók és a Thomas Mann iránt érdeklődő olvasók is egyszerűen és átfogóan kutathatnak. Másrészt az érdeklődők annyi dokumentumhoz férnek hozzá, amennyihez csak akarnak, és nem kell vigyázniuk az eredeti kéziratra.

A hagyatékhoz való online hozzáférés természetesen megkönnyíti a szerkesztői munkát is, mutat rá Roland Spahr. A digitalizált anyagokat számítógépen fel lehet nagyítani, így könnyebb kiolvasni a szavakat, és az eredeti kéziratokat is megóvják. Mivel az archívum lehetővé teszi a kutatást, és a digitalizált anyagokhoz való hozzáférést a szerzői jog értelmében is szabályozza, a kiadónak nem volt kifogása a projekt ellen.

Bedenig szerint minden Thomas Mann iránt érdeklődőnek különleges élmény, hogy a világirodalom csúcspontját jelentő művek (A Buddenbrook ház; József és testvérei) eredeti kéziratához is hozzáférhetnek. Különösen érdekesek még a levelek, melyek 1889 és 1913 között keletkeztek. Ugyan kevés levél maradt fenn Thomas Mann korai korszakából, ám ezek annál értékesebbek. Továbbá az író összes jegyzetfüzete elérhető lesz online, a jegyzetek által pedig Thomas Mann munkavégzésére, és vázlatainak egyedi, vizuális jellegére közvetlen módon ráláthatunk majd.

A Fischer kiadónak 2025 végéig van kiadói joga. Mivel a Große kommentierte Frankfurter Ausgabe (Nagy, kommentált frankfurti kiadás) keretében költséges kiadási projektért vállal felelősséget az archívum, a kéziratokat mostantól lépésről lépésre teszik elérhetővé. Hetven évvel a szerző halála után, tehát 2026-tól lesz szabadon hozzáférhető az életmű, világította meg a szerzői jogi helyzetet Roland Spahr.

És hogy melyek az online olvasható dokumentumok legértékesebb darabjai? Katrin Bedenig a legfontosabb műveket már megemlítette, a korábbi hármat kiegészíti még A törvény cíművel. Ez a projekt azért egyedülálló, mert még soha nem tették közzé a teljes Mann-életművet, és segítségével bepillantást nyerhetünk a szerző munkavégzésébe, forrásaiba és hivatkozásaiba. Sokféle képanyagot, újságcikket és sajátkezű írást, valamint harmadik féltől származó információkat is találunk az anyagokban.

Forrás: a Fischer Kiadó online magazinja

Keresni a Thomas Mann Online Archivumban lehet (kicsit nehézkesen - a szerk.)

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Horváth Iván (1948-2024)
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés