bezár
 

zene

2009. 05. 06.
Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval 2009 - lezárult az első forduló
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A második fordulóban Rálik Szilvia, Balczó Péter, László Boldizsár, és a tavaly is döntős Beöthy-Kiss László mellett kilenc fiatal magyar tehetségnek is szurkolhatunk.

prae.hu

A norvégiai Bergenben megtartott múlt heti válogatással lezárult az Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval első fordulója. A közel négyszáz versenyző 41 különböző országból érkezett az öt válogatási helyszínre (New York, Gdansk, Budapest, Párizs, Bergen).

A versenyzők nemzetiségét illetően a leghomogénebb a new york-i válogatás volt. Az itt meghallgatott énekesek nagy része az Egyesült Államok területéről érkezett. Természetesen a párizsi helyszín mutatta fel a legtöbb külhoni énekest: a franciákon kívül még 33 más ország operaénekesei versenyeztek itt.

Az várható volt, hogy az olasz, angol, svájci, belga és holland énekesek ezt a versenyhelyszínt választják majd, a libanoni, mexikói, chilei és brazil énekesek jelentkezése azonban a szervezőket is meglepte.

A párizsi helyszín népszerűsége a város központi helyzete mellett feltehetően annak is köszönhető volt, hogy az itteni válogatás a Bastille-ban, a CFPL (a CFPL (Centre Français de Promotion Lyrique - Operát Népszerűsítő Francia Központ) segítségével zajlott.

A nagy érdeklődés természetesen a színvonal emelkedését is hozta. Az idei év öt operaprodukciójának versenyszerepeire jelölt énekesek ennek köszönhetően kemény küzdelemre számíthatnak a szegedi - május 29-30-án zajló - második fordulóban. Itt hangi képességeik mellett már színészi tehetségükről is meg kell győzniük az operák rendezőit (Alföldi Róbertet, Bagó Bertalant, Nadine Duffaut-t, Telihay Pétet és Marek Weiss-t), hogy kiválasztásra kerüljenek.

Magyar versenyzőink – tizenketten – a második forduló nemzetközi mezőnyének közel egynegyedét teszik ki. Rálik Szilvia, Balczó Péter, László Boldizsár, és a tavaly is döntős Beöthy-Kiss László mellett kilenc fiatal magyar tehetségnek szurkolhatunk majd májusban, Szegeden.

A második fordulóban - a partner operaházak képviselőin és a darabok magyar és külföldi rendezőin kívül – részt vesz David Alagna, a debreceni Csokonai Színház produkciójában készülő Egy halálraítélt utolsó napja szerzője is. A világhírű tenor, Roberto Alagna szövegkönyvéből készült darabot - egy rangos francia kreatív alkotócsapat közreműködésével – Nadine Duffaut rendezi majd Debrecenben.

A második fordulót, s az azt követő eredményhirdetést immár hagyományosan Philip de la Croix, a Mezzo Televízió igazgatója is megtiszteli jelenlétével.
nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés