bezár
 

zene

2019. 01. 31.
Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új lemeze két belga zenésszel
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új lemeze két belga zenésszel Kvartetté egészült ki új lemezén Harcsa Veronika énekes és Gyémánt Bálint gitáros duója. A régóta együtt dolgozó két dzsesszzenész belga ritmusszekcióval rögzítette a Shapeshifter (Alakváltó) című anyagot.

A dzsessz és a kortárs zene határán egyensúlyozó, előszeretettel kísérletező páros, Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint annak idején osztálytársak voltak a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, több mint tíz éve dolgoznak együtt, közösen alapították a triphopos Bin-Jip zenekart is. Az énekesnő hat, a gitáros két számot írt a friss albumra.

prae.hu

A dobos, Antoine Pierre az énekesnő évfolyamtársa volt a Brüsszeli Királyi Konzervatórium dzsessz tanszakán, együtt diplomáztak. A nagybőgős, Nicolas Thys egy valamivel idősebb generáció tagja, több mint három évtizede a pályán van, a dzsessz-színtérről mások mellett Toots Thielemansszal, Mike Sternnel zenélt már együtt, a rock világából ismert Tom Barmannal (dEUS) és Pierre-rel közös dzsesszformációja a TaxiWars.

A lemez folytatja az eddigi két Harcsa-Gyémánt duólemez, a 2013-ban megjelent Lifelover és a három évvel későbbi Tell Her intim, személyes, letisztult irányát. A címadó Shapeshifter, a gitáros szerzeménye ugyanakkor a többinél kicsit húzósabb, dinamikusabb darab, amelyben Harcsa Veronika csodálatosan játszik énekhangjával.

A lemez Night-trilógiáját, amely az éjszakai város arcait mutatja be, egy nagy folyamként vették fel a stúdióban; a szövegben megjelenik a társas magány, valamint a vibráló energia a város fényeivel és hangjaival. A Last Nightban világzenei ihletettségű dallamokat improvizál Harcsa Veronika.

A csapat három dalhoz klipet is készített, köztük a San Franciscót az A38 üvegkalitkájában vették fel, háttérben a Petőfi híddal.

A záró darab, a Bori's Rebel szövegét az énekesnő húga, Harcsa Borbála írta. "Egy nehéz élethelyzetét, az azzal való küzdelmét vetette papírra, ami nagy bátorság volt a részéről" - emelte ki az énekesnő.

A berlini Traumton kiadó által gondozott Shapeshifter nyugat-európai turnéja március 5-én indul a németországi Kasselben, érinti Berlint, Brüsszelt, Londont, Brémát, Münchent és Liége-t is. A kvartett koncertsorozata júniusban érkezik Magyarországra, itt hét helyszínen játszanak, a csúcspont a Müpa-est 27-én.

Az énekesnő februárban egy belga-luxemburgi dzsessz-alternatív triphop formációval, a Next.Ape-pel lép fel, Gyémánt Bálint pedig saját dzsessztriója új felállásával kezd dolgozni.

Fotó forrása: Facebook
  

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés