bezár
 

art&design

2009. 05. 06.
Auschwitz album - kiállítás Székesfehérváron
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Kárpátaljáról Auschwitz - Birkenauba érkező zsidó transzportokat, a koncentrációs táborban töltött első nap történéseit megörökítő, az Auschwitz Album fotóiból válogatott kiállítás nyílt kedden Székesfehérváron, a Szent István Király Múzeumban.

prae.hu

Az Auschwitz Album - Rólunk, nekünk, nélkülük címet viselő tárlat 28 képpel mutatja be a Kárpátaljáról a koncentrációs táborba érkezett magyar zsidók egy napját. A felvételeket az auschwitzi SS azonosítási szolgálat két tagja készítette "német alapossággal".
    
Bár az Auschwitz Albumból hiányoznak az elgázosítások, a hullaégetések fotói, mégis ez az album a gyilkosságok legfontosabb képi dokumentuma.
    
A 200 felvételt tartalmazó albumot a kárpátaljai Bilkéről deportált Jákob család lánya, Lili találta meg egy pizsamába burkolva, 1945. április 9 -én, a Dora-Mittelbau koncentrációt tábor felszabadításakor.
    
A tulajdonában maradt fotókról 1946-ban a Prágai Zsidó Múzeumban másolatokat készítettek, s az egyik sorozat később Budapestre került. Az albumot Jákob Lili - aki 1948-ban az Egyesült Államokba emigrált, s 1999-ben ott is halt meg, - 1980-ban a jeruzsálemi Jad Vasem Intézetnek adományozta.
    
A holokauszt történetének helyi, Fejér megyei vonatkozásaival kiegészített képsorozat bemutatásával a Holokauszt Emlékközpont a vidéki zsidóság elhurcoltatásának kíván emléket állítani.
    
A képsorok a deportáltak érkezését, a gyermekek, nők, betegek, idősek "válogatását", a kopaszra nyírt, egyen munkaruhás deportáltakat örökítik meg.
    
Az Auschwitz Albumból válogatott fotókat már több településen bemutatták, s a következő időszakban újabb helységekben állítják ki.
    
Bemutatásával az a cél, hogy a fiatalok megtanulják, mihez vezet a gyűlölet, a rasszizmus, a kirekesztés - hangsúlyozta a tárlat megnyitóján Székely Gábor, a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány kuratóriumának elnöke.
    
Megnyitó beszédében Balog Ibolya (Fidesz), a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és Warvasovszky Tihamér (MSZP) Székesfehérvár polgármestere egyaránt az emlékezés, és az emlékeztetés fontosságát hangsúlyozta.

A kiállítás május 31-ig látható, hétfő kivételével naponta 14- 18 óráig.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
A teremtett „képzelet” határtalansága
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés