bezár
 

zene

2018. 12. 29.
Jövőre újra lesz operafesztivál a burgenlandi Szentmargitbányán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Jövőre újra lesz operafesztivál a burgenlandi Szentmargitbányán Egy év szünet után jövőre ismét megrendezhetik a Szentmargitbányai Operafesztivált - egyebek közt ez az eredménye annak a megállapodásnak, amely közel 10 évig tartó pereskedés után jött létre a kismartoni Esterházy-kastély ügyében az ausztriai Esterházy-csoport és Burgenland tartomány között.

A december 20-i egyezség értelmében a tartomány 2021-ig több részletben 6,875 millió euró kártérítést fizet az Esterházy-csoportnak, s további "jelentős történelmi épületek hasznosítása is visszakerül a cégcsoporthoz" - tájékoztatta a csoport pénteken az MTI-t.

prae.hu

Burgenland tartomány 1969-ben negyven évre bérbe vette a kismartoni Esterházy-kastélyt. A csoport 2011-ben pert indított a tartomány ellen 11 millió euró kártérítés megállapítását kérve, mert megítélése szerint a tartomány nem úgy tartotta karban a kastély helyiségeit, ahogy kellett volna.

Az egyezség keretében a tartomány 800 ezer euró egyösszegű támogatást ad a Szentmargitbányai Operafesztiválnak, amelyet - mint írják - a cégcsoport az elmúlt években jelentős befektetéssel Burgenland kulturális turizmusának egyik meghatározó, nemzetközileg is elismert eseményévé fejlesztett.

A tartomány 2015-ben és 2016-ban nem adott támogatást az operafesztiválnak, ebből is bírósági per lett, amelyet a most megkötött megállapodással szintén rendeztek. Az egyösszegű támogatás eredményeként 2019-ben - egy év szünet után - Mozart A varázsfuvola című művét mutatják be az egykori kőfejtőben.

Az egyezséggel a tartomány a jövőben is igénybe veheti a kastélyt kulturális és reprezentációs célokra, ünnepi rendezvényekre.

A tájékoztatás szerint a megállapodással nemcsak a pénzügyi vitát zárták le a felek, hanem olyan "széleskörű" együttműködésről is határoztak, amelynek értelmében a jövőben "új korszakot" nyitnak elsősorban turisztikai és kulturális téren.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés