bezár
 

film

2009. 05. 04.
Ellentmondások az Angyalok és démonok bemutatója előtt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ron Howard, az Angyalok és démonok rendezője azzal vádolta vasárnap a Vatikánt, hogy megpróbálta megakadályozni új filmjének római forgatását, a katolikus kritikusokat pedig felszólította: mielőtt elítélnék, nézzék meg a filmet.

prae.hu

A mozifilmet - amely a Dan Brown regényéből készült A Da Vinci-kód folytatása (történetileg valójában előzménye) - ma mutatják be Rómában. A történetbeli szimbólumkutató, Robert Langdon visszatér a mozivászonra, hogy segítsen a Vatikánnak az elrabolt bíborosok megmentésében, valamint egy időzített bomba felkutatásában.

A Vatikánt felháborította A Da Vinci-kód, és a római főegyházmegye visszautasította, hogy római templomokban forgassák le a film egyes jeleneteit. Howard elmondta, hogy a Vatikán "hátsó csatornákon" keresztül is felhasználta befolyását, és megpróbálta megakadályozni, hogy bizonyos templomok környékén forgasson, valamint azt is elérte, hogy a premierhez kapcsolódó egyik esemény elmaradjon.

"Úgy volt, hogy fogadást vagy vetítést tartunk itt, Rómában, melyet korábban jóváhagytak, és feltételezem, hogy a Vatikán befolyása érvényesült végül" - közölte Howard vasárnapi sajtótájékoztatóján. A Vatikán egyik szóvivője cáfolta az állítást.

Az olasz média a hétvégén egy 102 éves püspököt idézett, aki a filmről úgy nyilatkozott, hogy az "erősen befeketítő, rágalmazó, és az egyház értékeit, valamint a Szentszék hírnevét támadja".

"Filmkészítőként csak az tesz csalódottá, hogy márciusig visszamenően több alkalommal próbálkoztunk, hogy lehetőséget teremtsünk a püspököknek és másoknak a film megtekintésére. Minden ilyen lehetőséget visszautasítottak" - mondta Howard hozzátéve, hogy eddig minden, a filmre vonatkozó kritika és panasz olyanoktól érkezett, akik nem is látták.

A Vatikánt felháborította, hogy A Da Vinci-kód története szerint Jézus feleségül vette Mária Magdolnát és gyerekeik születtek, létrehozva ezáltal egy királyi vérvonalat, amelyet a katolikus egyház hivatalnokai évszázadokon át titokban tartottak.

Az Angyalok és démonok története nem kavart ekkora vihart, a forgatókönyv az egyház vezetői ellen tervezett bombamerényletről szól, melyet a Langdon professzort ismét alakító Tom Hanks megkísérel elhárítani.

"Bármely stúdió marketingosztálya szívesen gerjesztene vitát filmjei körül, ám ezt önmagukban nem tudják megtenni, ehhez partner kell" - nyilatkozta Hanks.

Dan Brown visszautasította, hogy a Langdon kalandjairól szóló következő regényéről beszéljen. Kiadója, a Random House szerint a folytatás szeptemberben jelenik meg. Annyit azonban elárult Brown, hogy meggyőződése szerint Howard lenne az ideális rendező új könyve megfilmesítésére is.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Luca Guadagnino: Challengers
Dev Patel: A Majomember

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bartók György szerzői estje a Fugában
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés