bezár
 

art&design

2018. 11. 09.
Tizenegymillió forint volt a legmagasabb leütési ár a Zsolnay-árverésén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tizenegymillió forint volt a legmagasabb leütési ár a Zsolnay-árverésén Egy 1899-es, pipacsokkal díszített váza és A Hold című női fejszobor érte el a legmagasabb, tizenegymilliós leütési árat a Virág Judit Galéria második Zsolnay-árverésén.

Az árverésen a Nagyváradról származó, 2015-ben elhunyt Friedländer Ádám magángyűjteményének tételeire, valamint egy magyar származású New York-i műgyűjtő kerámiáira licitálhattak az érdeklődők Budapesten. A 70 tételből álló, 68 millió forintot meghaladó összkikiáltási árról induló árverés végül 120 millió forint feletti összleütési értékkel zárult.

prae.hu

Az egymást jól kiegészítő két gyűjteményben legalább 25 nemzetközi rangú szecessziós Zsolnay-remekmű szerepelt. Jelentős részük a Zsolnay-gyár által a 19. század végétől alkalmazott eozines díszítési technológiával készült.

Ezek közül is egy 1902-es, zsákmányra lecsapó sas képével díszített virágtartó edény 3 millió forintos kikiáltási árról indulva végül 8 millió forintért cserélt gazdát. Ugyancsak 8 millió forintért kelt el egy 1911-ben készült, Mack Lajos által tervezett váza. Mint írják, az erős tűzű, pate festésű motívumokkal díszített tárgy ritkának számít a Zsolnay-kerámiák között. 

Szintén Mack Lajos tervezte azt az 1900-ban készült, még ma is működő lámpát, ami a kikiáltási ár duplájáért, 2,6 millió forintért kelt el. Egy 1909-es, papagáj alakkal mintázott váza pedig 1,6 millió forintos kikiáltási árról indulva, hosszas licitálás után végül 3,4 millió forintért cserélt gazdát.

Egy 2 millió forintról induló, díszmadarak panorámaképével díszített váza licitjét 6,5 millió forintnál ütötték le, míg egy Bacchus-alakkal díszített gyümölcstál 2,8 millió forintért kelt el. Egy 1902-ből származó, naspolyaágon ülő paradicsommadaras, panorámaképes virágtartó edény 5,5 millió forintért, míg a Faunos gömbváza, amelyért komoly licitharc bontakozott ki, végül 2,2 millió forintért cserélt gazdát.

Kép: A Virág Judit Galéria hivatalos Facebook-oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés