bezár
 

irodalom

2009. 05. 02.
Az első udvari költőnő Angliában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A brit monarchia történetében első ízben neveztek ki nőt hivatalos udvari költővé a T. S. Eliot-díjas Carol Ann Duffy személyében. Az 53 éves leszbikus skót költőnő Andrew Motiont váltja a koszorús költő tisztében; megbízatása 10 évre szól, akárcsak elődjéé.

prae.hu

"A ma is alkotó nagy költőnők elismerésének tekintem a kinevezésemet" - mondta a kinevezés csütörtöki átvételekor Carol Ann Duffy, aki elárulta, hogy sokáig őrlődött, mielőtt elfogadta volna a felkérést.

A költőnő egyszer azt mondta, hogy egy önmagára valamit is adó költő soha nem írna az urakodóház tagjait dicsőíti verseket.

Tony Blair volt brit miniszterelnök már 1999-ben is Carol Ann Duffyt akarta javasolni koszorús poétának, de meggondolta magát, attól tartva, hogy felzúdulást váltana ki egy vállaltan leszbikus költőnő kinevezése.

A mostani kinevezést előterjesztő Gordon Brown jelenlegi miniszterelnök szerint a skót költőnő "egy igazán ragyogó modern költő, aki kitágította képzeletünket azzal, hogy emberi érzelmek egész skáláját foglalta az érzelmeket tökéletesen megragadó sorokba".

A költőnő leginkább 1999-es, A világ felesége (The World's Wife) című antológiájáról ismert, amelyet 2006-ban az Arktisz Kiadó magyarul is megjelentetett. A budapesti Trafóban két művét is színpadra adaptálták, A világ feleségei (sic!) mellett a Női Gospelek-et.

Legutóbbi verseskötete, amellyel négy éve a T.S. Eliot díjat elnyerte, egy ismeretlen női szeretőhöz szóló, szenvedélyes hangú költeményekből áll.

Az udvari megbízatással járó évi 5000 font honoráriumot Carol Ann Duffy a brit Költők Társaságának utalja át, hogy abból egy költészeti díjat finanszírozzanak. Hagyományosan a tisztséggel jár 600 palack sherry is, amelyet a spanyol Sherry Intézettől kap.

Udvari költője - mint a Kultúra.hu írta - Oroszlánszívű Richardtól kezdve minden angol királynak volt, de az udvari költő (Poet Laureate) címet csak a XVIII. században hozták létre, hogy versben örökítse meg a fenségek érdemeit. Míg régen a kinevezés tartama nem volt időhöz kötve, Tony Blair miniszterelnök bevezette a tíz évig tartó szolgálatot.

Az 56 éves Andrew Motion kiemelkedő teljesítménye volt Erzsébet anyakirályné temetésére írt elégiája, majd Károly walesi herceg és Camilla esküvőjének versben való köszöntése. 2003-ban az iraki háború ellen írt egy allegóriákban bővelkedő verset. Ez protokollon kívüli alkotás volt, de senki sem vetette a szemére.

A Sziget.hu szerint Carol Ann Duffy "az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb hatású költője. Művei, gondolkodásmódja, nyelvezete költők egész nemzedékének látásmódját befolyásolta, fellépése valóságos fordulatot jelentett. Költészete átmenetet képez, átjárást biztosít az úgynevezett mainstream, tehát elfogadott, kanonizált, nagy kiadóknál megjelenő irodalmi fősodor és az alternatív, szabadon kísérletező, peremhelyzetből megszólaló költészet között".

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés