bezár
 

art&design

2009. 05. 01.
Szipál Márton fotográfus életmű-kiállítása Pécsett
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyarország egyik legismertebb fotográfusa, Szipál Márton életmű-kiállítása látható mától a pécsi Művészetek és Irodalom Házában.

prae.hu

Az 1924-ben született fotós eddigi legjelentősebb, életműve keresztmetszetét adó Arcok, testek, Hollywood című tárlatának százötven alkotása izgalmas és látványos ötvözete a múlt század elején elsajátított fényképészmesterségre jellemző klasszikus ábrázolásmódnak és a század második fele hollywoodi képeszményének.

A június elsejéig megtekinthető kiállítás anyagára és Szipál Márton képi világára a szépség, az élet ünneplése, a varázslatos pillanatok megragadása, a mesterség és annak tárgyának szeretete, a feszültségeket feloldó harmónia jellemző.

A művész és a kiállítás szervezői szerint a testek és arcok szépségét, érdekességét megragadó portré-, akt- és divatfotók különleges hangulata, a harmónia keresése a kompozíciókban, az ismert filmsztárokról készült szinte intim felvételek kellemes kikapcsolódást nyújtanak majd a pécsi közönségnek, valamint a városba érkező turistáknak.

Szipál Márton 1924-ben született Szolnokon, fényképész családban. Gyermek- és fiatalkori éveit Debrecenben töltötte, később Budapestre költözött, majd 1956-ban elhagyta az országot és az Egyesült Államokban telepedett le. Az 1990-es évek végén hazatért Magyarországra, azóta Budapesten él.

A klasszikus technikával készült és mégis egyedi látásmódot tükröző képei közül a hollywoodi és más sztárokról professzionális igényességgel készített portréi tették igazán ismertté. Olyan csillagokat fotózott, mint John Wayne, Tommy Lee Jones, Leslie Nielsen, Tracy Nelson, Charlene Tilton, Margaux Hemingway, Timothy Hutton, Priscilla Presley vagy Kareem Abdul Jobbar.


nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés