bezár
 

film

2018. 10. 11.
A vígjáték címmel jelent meg a Filmanatómia-sorozat új kötete
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A vígjáték címmel jelent meg a Filmanatómia-sorozat új kötete A rajongók és laikusok számára egyaránt hasznos olvasmány, A vígjáték a címében hivatkozott műfajt járja körbe. Válogatott tanulmányok mutatják be a zsáner történetét, alműfajait és a franchiserendszert. Szó esik a Monty Python társulatról, Bud Spencer és Terrence Hill vígjátéksikereiről és az animációs komédiasorozatokról is. A kötet külön foglalkozik a magyar vígjátékokkal, valamint tartalmaz egy interjút Tímár Péter rendezővel – tájékoztatta a Filmanatómia a prae.hu művészeti portált.  

A vígjáték egyike az első és legmeghatározóbb műfajoknak, mely az évtizedek során roppant sokszínűvé vált, és az egyik leghatásorientáltabb zsáner lett. A vígjáték hatalmas számú film gyűjtőfogalma, amelyek cselekménye helyzetkomikumon alapul. A vígjátékok kulcseleme a humor, a nézőt nevetésre sarkallják, és szinte mindig happy enddel zárulnak. A vígjátékon belül megkülönböztetik a romantikus vígjátékot, a fekete vígjátékot, a tinivígjátékot, a paródiát, a szatírát, a burleszket, a slapsticket, a screwball comedyt, és a testnedves/altesti vígjátékot. A vígjáték sajátos tematikai jegyei alapján további felosztási lehetőségeket kínál, legyen akár szó esküvői vígjátékokról, a műfaji hibriditás jegyében fogant musical-vígjátékokról, vagy akció-vígjátékokról.

prae.hu

A vígjáték című tanulmánykötet arra vállalkozik, hogy segítsen a műfaji eligazodásban. A kötetben a zsáner társadalomtörténeti áttekintése mellett szó esik a vígjátékfranchise-okról, a Rendőrakadémiától és a Reszkessetek, betörők!-től kezdve az Amerikai pitén és a Bridget Jones-filmeken át a Másnaposok-szériáig bezárólag. A burleszkkel, tinivígjátékokkal, screwball comedykkel külön tanulmányok foglalkoznak, csakúgy, mint az abszurd humor nagyágyúival, a Monty Python társulattal. Egy fejezet Bud Spencer és Terrence Hill vígjátéksikereit járja körbe. A második világháború utáni magyar vígjátékról külön szó esik, és a hazai vonalat erősíti a Tímár Péter filmrendezővel készült interjú, aki az Egészséges erotika, a Csinibaba vagy a Zimmer Feri révén egyike a műfaj legjelentősebb hazai képviselőjének.

A vígjáték a Filmanatómia-sorozat korábbi könyveihez hasonlóan ezúttal is értő közönség és a műkedvelő laikus számára egyaránt olvasmányos és szórakoztató formában, számtalan ismert filmpélda segítségével kívánja bemutatni és a nézőhöz, olvasóhoz közelebb hozni az egyik legnépszerűbb, legismertebb műfajt.

A Filmanatómia-sorozat elsődleges célja, hogy olvasmányos és élvezhető műfajelemző és filmtörténeti kalauzként szolgáljon a tömegfilmek rengetegében, miközben szakmai tudományos mélysége révén oktatási segédanyagként is forgatható legyen a közép- és felsőfokú oktatás filmes képzéseiben.

A kötet szerzői gyakorló, jegyzett filmkritikusok, közöttük egyaránt megtalálhatók a Filmvilág filmművészeti folyóirat szerzői, valamint a felsőoktatásban dolgozó professzorok.

A vígjáték

A filmvetítésekkel egybekötött rendhagyó könyvbemutatóra a szerzők jelenlétében és közreműködésével, október 19-én, pénteken 18 órai kezdettel kerül sor az Art+ Cinemában (1073, Budapest, Erzsébet körút 39.). A beszélgetésen részt vesznek a kötet szerzői: Barát Kornélia, Huber Zoltán, Dr. Kárpáti György, Lakatos Gabriella, Orosdy Dániel, Szalóki László, valamint Tímár Péter filmrendező, az Egészséges erotika, a Csinibaba, a Zimmer Feri, és a Csapd le csacsi! vígjátéksikerek alkotója. 

Vetített filmek:

- 19 órától: Én, Tonya (I, Tonya, rendező: Craig Gillespie, USA, 2017, 120')
- 21 órától: Rögtönzött szerelem (The big sick, rendező: Michael Showalter, 2017, 120')

A könyvbemutatón a részvétel díjtalan. A két filmre szóló belépőjegy ára 2200 forint, amely mellé a vásárlók ingyen megkapják A vígjáték kötetet.

A kötet szerzői:

- Barát Kornélia, filmkritikus, internetes lapok szabadúszó szerzője
- Báron György, a Színházi- és Filmművészeti Egyetem egyetemi tanára, a Magyar Filmkritikusok Szövetségének, a FIPRESCI magyar tagszervezetének elnöke
- Gelencsér Gábor, habilitált egyetemi docens, az ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet Filmtudomány Tanszékének az oktatója
- Huber Zoltán, filmkritikus, a Filmvilág filmművészeti folyóirat és a lap blogjának állandó szerzője
- Dr. Kárpáti György, a Pázmány Peter Katolikus Egyetem habilitált egyetemi adjunktusa, a Filmanatómia-sorozat szerkesztője
- Lakatos Gabriella, az ELTE Film-, Média-, és Kultúraelméleti Doktori Programjának hallgatója
- Orosdy Dániel, szabadúszó filmkritikus, a Filmvilág filmművészeti folyóirat és a lap blogjának rendszeres szerzője, filmes tárgyú könyvek szerzője és szerkesztője
- Szalóki László filmesztéta, filmkritikus, a pécsi Film-Virage Kulturális Egyesület tagja

A vígjáték a nagy könyvesbolt hálózatokban és alternatív terjesztőhelyeken egyaránt kapható 3190,- forintos áron.

Forrás: Filmanatómia

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
A 14. Frankofón Filmnapokról

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés