bezár
 

zene

2009. 04. 28.
Kortárs zene az MR3-Bartók Rádióban
Az MR3 sajtótájékoztatója 2009. április 28-án.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Farkas Zoltán, az MR3 főszerkesztője és Hollós Máté, a Hungaroton igazgatója vezetésével az MR3-Bartók Rádió sajtótájékoztatót tartott az MR3 2009-es kortárs zenei hangversenyciklusáról, valamint egy új, kortárs zenei CD-sorozatról az első két CD kapcsán.

prae.hu

Hangversenyciklus 2009 – a XX–XXI. század zenéjéből

Huszonnégy zeneszerző harmincnégy műve – számokban kifejezve ez a Hangversenyciklus 36. évadának műsora, amelyben talán a szokottnál is nagyobb hangsúlyt kap a kortárs magyar zeneszerzés bemutatása.

Újdonság az is, hogy a programon a XX. század immár klasszikussá vált kompozíciói is fel-felbukkannak, mint például Bartók Zenéje, Ligeti György II. vonósnégyese, vagy Arnold Schönberg Op. 29-es Szvitje.

Mindegyik hangversenynek megvan a maga vezérgondolata. Az MR Szimfonikusok műsora az Eurorádió (EBU) Unusual Concertos („Szokatlan versenyművek”) tematikájához kapcsolódik. Sári József műve a cimbalomra, Dubrovay Lászlóé két tubára bízza a virtuóz szólóhangszer feladatát. Ugyancsak szokatlan, hogy valaki szimfonikus zenekaron keverje ki a klezmer jellegzetes hangzását, mint ahogy azt Pánczél Tamás teszi.

Az MR Énekkar több magyar komponista-generáció kórusműveiből válogat, melyek rádiófelvételét is mostanában készíti el. Hangversenyük másik pillérét egy fiatal magyar kvartett, az Accord Vonósnégyes három produkciója alkotja. A kvartett a már említett Ligeti-opusz mellett a tíz éve tragikusan fiatalon elhunyt, egyéni hangú, orosz származású, ám magyarrá vált Togobickij Viktor Adagióját és a fiatal magyar zeneszerző, Dargay Marcell egyik kompozícióját is műsorra tűzi.

Távoli, ismeretlen világba enged betekintést az ausztrál zeneszerzők műveiből összeállított hangverseny, amely a Budapesti Ausztrál Nagykövetség és az Australian Music Centre támogatásával jött létre.

Több ősbemutatóval és régebbi kompozíciók új változataival örvendeztet meg a Rondino Együttes műsora Gémesi Géza vezetésével. A Magyarországon régóta nem hallott Schönberg-szvit parádés szereposztásban hangzik el. A sorozat záró koncertje a 60 éves Madarász Ivánt köszönti.

Az MR3-Bartók Rádió és a Hungaroton új kortárs CD-sorozata

Az MR3-Bartók Rádió és a Hungaroton között évtizedek óta szoros az együttműködés a kortárs magyar zene promóciójában. A Hungaroton szerkesztésében évről évre megjelenő kortárs magyar szerzői lemezek felvételeinek jelentős része a Magyar Rádió stúdióiban készült.

Az új sorozatban megjelenő CD-k tartalmát és megjelenését is teljesen az MR3-Bartók Rádió határozza meg. A több évre tervezett együttműködés első két darabja Láng István és Sári József szerzői lemeze. Mindkét CD-n az MR Szimfonikusok által előadott, nagyszabású művek hallhatók.

Láng István CD borítója

Láng István Abbahagyott bekezdések című zenekari darabja és VI. szimfóniája, valamint Orbán Ottó verseire készült kantátája, a Gyémánt a Föld porában került az egyik korongra. Utóbbi művet 2007 októberében az MR Szimfonikusok és az Énekkar mutatta be Tihanyi László vezényletével.

Az idén Kossuth díjjal kitüntetett Sári József CD-jét a zeneszerző első operájából összeállított zenekari szvit nyitja. Az Arthur Koestler életrajza és Sötétség délben című regénye alapján készült operát Németországban mutatták be, de 2009 novemberében a Magyar Állami Operaház is műsorára tűzi. Erre a magyarországi bemutatóra kiváló felkészülést jelenthet a CD-n hallható zenekari változat megismerése. A felvételen hallható másik két Sári-mű közül a cimbalomszólóra és zenekarra írt Leoniden (Leonidák) a Hangversenyciklus 2009 nyitókoncertjén is elhangzik.

Sári József CD borítója

A Hungaroton és az MR3-Bartók Rádió közös kortárs zenei CD-sorozatának következő két darabja Csapó Gyula és Jeney Zoltán szerzői lemeze lesz, amely előreláthatólag 2010 januárjában jelenik meg.

A sajtótájékoztatón még rövid beszélgetést hallhattunk a helyszínen megjelent zeneszerzőkkel. Farkas Zoltán kérdésére, hogy mennyire volt elégedett az MR énekkarával, Láng István elárulta, hogy "kizárólag ezzel az együttessel jöhetett létre az értő előadás”.

Sári József Farkas kérdésére elárulta, hogy az operát felkérésre készítette, s mivel az eredeti német nyelven készült, nagy munkájába került azt magyarra fordítani (képzeljük csak el a színpadon megjelenő József Attilát ékes német nyelven beszélni!). Aztán alkotói módszeréről beszélt, s elárulta, hogy első operája kozjátékaiban azért „rázom én is az öklömet”. Aztán a barokk zene felhangokra épültségéről beszélt Mozart D-dúr hangzata kapcsán.

Végül a beígért meglepetés következett: megtudtuk, hogy a CD-k borítótervét Bányay Anna, negyedikes művészeti középiskolás lány készítette. Hollós Máté főként a borítótervre szóló verseny meghirdetéséről, majd a győztes kiválasztásának nehézségeiről beszélt, miközben elárulta, hogy a borítók a fiatal hallgatóság figyelmének felkeltésére szolgálnak

Bányay Anna és Hollós Máté

Kellemes hangulatban zárult a sajtótájékoztató, és abban a megalapozottnak tűnő reménnyel távoztunk, hogy a minden fórumon felbukkanó válság ellenére az MR3 és a Hungaroton továbbra is fontosnak tartja a kortárs zeneszerzők támogatását.

 (A képeket Neubauer Rudolf, MR készítette)
nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés