bezár
 

zene

2009. 04. 27.
Cecilia Bartoli Budapesten
Sajtótájékoztató április 27-én
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Művészetek Palotájában tartott sajtótájékoztatót április 27-én Cecilia Bartoli. A téma három budapesti hangversenye volt, amely a Müpa és a Magyar Állami Operaház között kialakult együttműködés eredményeképpen szólal meg április 29-én, május 1-jén és 4-én.

prae.hu

Az egyedülálló koncertsorozattal kapcsolatos információkat Kiss Imre vezérigazgató (Művészetek Palotája), Vass Lajos főigazgató (Magyar Állami Operaház), Csonka András vezérigazgató-helyettes (Művészetek Palotája), Fischer Ádám fő-zeneigazgató (Magyar Állami Operaház) és az ünnepelt díva, Cecilia Bartoli osztotta meg az újságírókkal.

Az évente mintegy 800 különböző műfajú produkciónak helyet adó Művészetek Palotája és a lassan a 125. évadját (számos premierrel) befejező Magyar Állami Operaház számára hosszú évek munkájának csúcspontját jelenti Cecilia Bartoli fellépése. A Művészetek Palotája, amely működésének néhány évében odaadással és magas színvonalon kötelezte el magát az operajátszás mellett, méltó arra, hogy két Bartoli-koncert házigazdája legyen.

Az április 29-i hangverseny helyszíne az Operaház, műsorát Haydn és Mozart kompozícióiból állította össze a művésznő, akinek partnere a Magyar Állami Operaház Zenekara lesz, Fischer Ádám vezényletével.

Május 1-jén, a Müpában a 250 esztendeje elhunyt Händelnek állít emléket Cecilia Bartoli a komponista Rómában, majd később másutt, de olasz nyelven írt oratórikus műveinek részleteivel, a korhű hangszereken játszó Bázeli Kamarazenekar közreműködésével.

A május 4-i, ugyancsak a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben rendezett esten a belcanto legendás mezzoszopránja, Maria Malibranra emlékezik Rossini, Donizetti, Mendelssohn és a kor más divatos szerzőinek koloratúr áriáival, az ugyancsak historikus instrumentumokkal érkező La Scintilla Zenekar társaságában.

Fischer Ádám a nagyok között is a legnagyobbnak tartja az énekesnőt, mert hírét nem saját, hanem elfeledett komponisták népszerűségének megteremtésére használja, és – vérbeli muzsikushoz méltóan – nemcsak ő maga nagyszerű, de minden közreműködő partnere jobb lesz mellette. Cecilia Bartoli pedig Fischer Ádámot (és Daniel Barenboimot) nevezte a pályáját leginkább meghatározó muzsikus személyiségnek.

A Monteverditől Belliniig terjedő csaknem negyed évezred minden korszakával foglalkozó Bartoli, aki énekel még Debussy-, Ravel- és Respighi-, sőt időnként kortárs műveket is, mindenre nyitott, ami zene- és énekhang-barát.

A sajtótájékoztató végén a Universal Hungary képviselője két aranylemezt, Mozart Requiemjét és a tíz éve felvett Vivaldi-albumot adta át Cecilia Bartolinak.
nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés