bezár
 

zene

2009. 04. 27.
Lajkó Félix a Zeneakadémián mutatja be új albumát
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Zeneakadémián mutatja be új albumát május 2-án Lajkó Félix; a hegedűművész A bokorból című lemezének egyik különlegessége, hogy a felvételek a vajdasági Palics környéki erdőben készültek.

prae.hu

"Az ember életében vannak természetes intervallumok, mint a napszakok vagy az évszakok, az erdőben nagyon élvezetes egy reggel vagy egy este, ez motivált minket" - mondta Lajkó Félix. A vajdasági magyar hegedűs Brasnyó Antal brácsás társaságában tavaly ősszel rögzítette kilencedik albumát.

Felidézte, hogy a felvételeket délutánonként készítették, és a dalokat ott helyben találták ki. Ha nagy szél volt vagy esett az eső, akkor általában nem játszottak, igaz, az albumon található egy Esett az eső című szerzemény is, amit egy nyári eső közben vettek fel - Lajkó szerint hallható, amikor a szél egy kicsit belefújt a mikrofonba.

"Ennek ellenére sikernek tartom, hogy ezt így össze tudtuk hozni" - szögezte le.

Kitért arra, hogy nem ő az első, aki ilyen környezetben kísérletezett a hangrögzítéssel, mások is vettek már fel a természetben atmoszférákat, és utána a stúdióban erre játszottak rá. Megjegyezte: ők is csináltak utómunkát stúdióban, hiszen a számokat különböző effektekkel egészítették ki.

Lajkó Félix elmondta: a lemezfelvétel a természet ölén annyira megtetszett neki, hogy elképzelhető, következő albumán helyi effektek lesznek. Mint kifejtette, egy fenyőerdőben vannak olyan részek, ahol nagyon jól szól egy hegedű, ennek kihasználására azonban a mostani lemez esetében technikailag még nem álltak készen.

"Azt biztosan tervezem, hogy készítek egy teljesen akusztikus lemezt, és ennek helyszíne lehetne egy templom" - mondta a hegedűművész.

Lajkó Félix évek óta együtt játszik Brasnyó Antallal; mint mondta, teljesen egy hullámhosszon vannak. A lemezhez kapcsolódó turné január óta tart, így már kialakult egyfajta kép arról, hogyan fogadja a közönség az új anyagot.

"Általában mindenkinek tetszik. A rövid számokat hosszabb improvizációkkal vegyítjük, ehhez szerencsére a hangszereink is elég jók és mi is jól összecsiszolódtunk" - jelentette ki Lajkó Félix.
A hegedűművész nagyon örül annak, hogy május 2-án újra játszhat a Zeneakadémián, mert szereti a remek akusztikájú termet. Szerinte a Zeneakadémiára sem megy be más közönség a koncertjére, mint a többi fellépésére, csak másképpen, visszafogottabban viselkednek a nézők, hiszen például végig ülni kell.

Lajkó Félix és Brasnyó Antal június 1-jén New Yorkban lép fel a River to River Fesztiválon, az amerikai magyar kulturális évad részeként.

"Még nem jártam Amerikában, nem is nagyon vágytam oda; Európa vagy akár Dél-Amerika sokkal jobban érdekelt, de most, a koncert időpontjának közeledtével egyre kíváncsibb vagyok. Nem hiszem, hogy ismer az amerikai közönség, bár lehet, hogy az interneten keresztül valamennyire igen. Egyébként már korábban megkerestek, hogy menjek koncertezni az Egyesült Államokba, sőt lemezről is szó volt. Sajnos az a tapasztalatom, hogy kelet-európai zenészeknek Nyugaton nem igazán ajánlanak jó gázsikat" - fogalmazott a hegedűs.

Szólt arról, hogy nyitott a kortárs zenére, mindenfélét hallgat és sokszor játszott már például free dzsesszt.

"El tudom képzelni, hogy szépen hangzana, ha közösen játszhatnék Jan Garbarekkel vagy Philip Glass-szal" - jegyezte meg titkos terveiről Lajkó Félix.

Arra a kérdésre, hogy az itthon és külföldön egyaránt nagy sikert aratott Delta, Mundruczó Kornél filmje után - a mozinak nemcsak zeneszerzője, hanem egyik főszereplője is Lajkó Félix volt - akar-e ismét filmezni, azt mondta, alaposan meg fogja fontolni.

Kifejtette: nem volt leányálom a Duna-deltában napi tizenkét órában művészfilmet forgatni és bár a film alkotói nagyon jól bántak vele, a forgatás idején nem tudott zenével foglalkozni, ráadásul egy ilyen hatalmas stábbal együttdolgozni nem az ő világa. Megjegyezte: ha lesz másik film, abban inkább hegedűst szeretne játszani.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Nils Frahm: Day

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés