bezár
 

építészet

2009. 04. 27.
Filmvetítésekkel ünneplik Louvre húszéves piramisát
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szervezett vezetéssel és az üvegkupola történetét bemutató filmek vetítésével ünnepli üvegpiramisa felavatásának huszadik évfordulóját a párizsi Louvre múzeum.

prae.hu

A Leoh Ming Pei kínai-amerikai építész által tervezett építményt 1989 márciusában Francois Mitterrand akkori francia államfő avatta fel. Ekkor heves viták bontakoztak ki a piramis körül: halottasháznak, gúla alakú kacatnak titulálták. Manapság azonban a Louvre legkedveltebb alkotásainak sorában a Milói Vénusz és a Mona Lisa után az előkelő harmadik helyet foglalja el, és a múzeum jelképévé vált.

Henri Lorette, az intézmény igazgatója elmondta, az üveggúlában 2008-ban összesen 8,5 millió látogató járt, ez a rekordnagyságú szám pedig felhívta a figyelmet a 125 ezer négyzetméteres bejárati terület modernizálásának szükségességére. A látogatói kategóriáknak külön-külön bejáratot, több információs kasszát és jegypénztárat építenek majd. Ezen kívül azon is gondolkodnak, hogyan lehetne csökkenteni a húsz méteres belmagasságú piramis zajszintjét.

Az üvegkupola húsz évvel ezelőtti felavatása óta három millióan látogattak el a Louvre múzeumba.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Fényképkollekció a Tabán utolsó évtizedeiről
építészet

Cserépváraljai templomfelújítás és Micélium tudásköz-pont nyerte az idei Média Építészeti Díját
építészet

Szaúd-Arábia gigantikus beruházása
építészet

junya ishigami + associates építésziroda, Tokió, Japán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés