bezár
 

színház

2009. 04. 25.
Aggódik a szakma a Nemzeti Táncszínházért
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ha a Nemzeti Táncszínháznak (NTSZ) ki is kell költöznie jelenlegi játszóhelyéről, a budai Várszínházból, a táncszakmának szüksége van egy önálló intézményre. Ezt a szakma képviselői hangsúlyozták az intézmény sorsával kapcsolatban tartott pénteki budapesti tájékoztatón. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. közleményben tudatta: amennyiben az épület azbesztmentesítése befolyásolja a táncszínház működését, a szaktárcával egyeztetve csereingatlanról kell gondoskodniuk.

Szkéné színház

Mint arról az MTI kedden hírt adott, valószínűleg egy-másfél év múlva ki kell költöznie a budai Várszínházból a 2001-ben alapított Nemzeti Táncszínháznak, az épületet ugyanis azbesztmentesíteni kell.
A magyar táncszakma attól tart, hogy a kiköltözéssel elveszítené a 2001-ben a kulturális tárca által alapított, 2002 óta működő önálló játszóhelyét.

Akkor derült ki, hogy a födémben azbeszt van, amikor a 38 éve beszerelt ponthúzók elromlottak. A 4 hét alatt elvégezhető, a színház kiköltöztetése nélkül is megvalósítható azbeszt-szigetelésre és a javításra az NTSZ bankkölcsönt szeretett volna felvenni, valamint szerette volna megszerezni a kezelői jogot is.

Török Jolán, az NTSZ Kht. ügyvezetője elmondta: a kölcsönhöz és kezelői joghoz fenntartói nyilatkozatott kellett kérnie márciusban, ezt azonban a kulturális tárca illetékese elutasította, informális közlésként hozzátéve, hogy az intézménynek ki kell öltöznie, mivel eladják az épületkomplexumot.

Novák Ferenc, a NTSZ művészeti tanácsának tagja a sajtótájékoztatón botrányosnak nevezte, hogy a táncművészek konkrét információkat nem kapnak az intézmény játszóhelyével kapcsolatban.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. pénteki közleményében felidézi, hogy a budai Vár turisztikai fejlesztése című UMFT-projekt részét képezte 2005-től a Karmelita kolostor kormányvendégház célú hasznosítása magántőke bevonásával. "A közel másfél évtizede szálloda, illetve vendégház funkció hasznosításra váró, és az I. kerület építési szabályzatában is szálloda-vendégház célú hasznosítást lehetővé tevő besorolásban szereplő épület két részből áll. A Karmelita kolostorban jelenleg a Budavári Kht. irodái mellett a Budavári Kht. által bérbe adott helyiségek, étterem és a Táncszínház bizonyos kiszolgáló helységei, míg a Várszínház épületben csak a Táncszínház helyiségei találhatóak."

A műemléki védettségű, állami tulajdonból ki nem adható épület fejlesztésében érintett szervezetek, intézmények egyöntetű véleménye szerint a Várszínház épülete, mint a magyar színjátszás egyik kiemelten fontos emléke, nem lehetett és lehet része a vendégházzá átalakításnak - hangsúlyozza az MNV közleménye.

"Jelenleg folyamatban van a részben azbeszttel fertőzött épületrészben működő Táncszínház helyigényének felmérése, a szállásfunkcióval, és a műszaki igényekkel kapcsolatos hatástanulmányok elkészítése, amely után döntés születhet az épület hasznosításának lehetőségéről. Az azbesztmentesítés kapcsán fontos lenne az eredeti barokk színháztér helyreállítása is. Amennyiben ez befolyásolja az épületben található Táncszínház működését, az MNV Zrt.-nek az Oktatási és Kulturális Minisztériummal egyeztetve megfelelő csereingatlanról kell gondoskodnia" - olvasható a közleményben.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium pénteken közleményben tudatta az MTI-vel, hogy a tárca - ismerve a táncművészetnek mint az előadó-művészet speciális ágának sajátosságait - anyagi lehetőségeihez mérten kiemelten kezeli a Nemzeti Táncszínház helyzetét.

"Az Oktatási és Kulturális Minisztérium is értesült arról, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. saját hatáskörben tartott társasága, a Budavári Vagyonkezelő és Innovációs Kht. különböző - az ingatlan kezelésével, hasznosításával kapcsolatos - elképzeléseket alakított ki. Ezek pontos tartalmáról a tárca egyeztetést kezdeményezett a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel" - olvasható a közleményben.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Bartók György szerzői estje a Fugában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés