bezár
 

irodalom

2009. 04. 23.
Tony Curtis: Marilynre volt a legjobb emlékezni
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tony Curtis elmondása szerint azért írt könyvet az életéről, hogy ne veszítse el az emlékeit; a magyar származású hollywoodi színész csütörtökön elmondta, hogy valamennyi emléke közül a Marilyn Monroe-val töltött időszakot volt a legkellemesebb felidéznie.

prae.hu

"Marilyn nagyszerű lány volt: nem csupán gyönyörű és őrülten szexi, hanem egy végtelenül kedves, tiszta lelkű ember is" - idézte fel emlékét Curtis.

"Mivel mindketten alacsony sorból származtunk és mindkettőnknek nehéz gyerekkora volt, jól megértettük egymást. Ő nagyon érzékeny volt, azt is nehezen viselte, ha csak hozzá értek. Bennem megbízott, mert érezte, hogy én is érzékeny ember vagyok. Kicsit persze zizi volt, de jól állt neki, és az a néhány hónap, amit 21 évesen vele töltöttem, életem egyik legboldogabb időszaka volt" - mesélte a színész.

"Mikor írtam a könyvet, legjobban nem is a gyerekkori emlékek felidézése közben érzékenyültem el, hanem mikor visszaemlékeztem arra, amikor Marilynnel voltam; ez megnyitott bennem valamit és attól kezdve csak úgy áramlottak a szebbnél szebb emlékek" - tette hozzá.
A színész, aki John F. Kennedyvel is jó viszonyt ápolt, meg van győződve arról, hogy az elnök sosem folytatott viszonyt Marilyn Monroe-val.

"Marilyn nem feküdt volna le az elnökkel, ő egy jó lány volt, nem érdekelte a hatalom és nem mászott volna egy házas ember ágyába. Tény, hogy szeretett politikusokkal és értelmiségiekkel mutatkozni, de ez csak a bizonytalanságából fakadt" - vélekedett a színész.

Mint mondta, azért lett színész, hogy elmenekülhessen otthonról. Anyja gonosz és durva volt, apja nem törődött az egésszel, imádott öccse pedig fiatalon meghalt. "Gyűlöltem otthon lenni, és mivel nem voltam elég iskolázott, viszont elég jóképű voltam, a színészkedés jelentette az egyetlen kiutat" - mesélte Tony Curtis.

"Gyerekkorom óta szeretek a központban lenni, hírnévre, elismerésre vágytam, ezért kötöttem ki Hollywoodban. A színészkedést ugyanakkor nagyon komolyan vettem és a legjobb tudásom szerint próbáltam művelni ezt a mesterséget" - emelte ki a színész, akinek a XVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon debütál Hollywood hercege című önéletrajzi kötete.

Megjegyezte: mindig is imádta a nőket, hisz sokkal szórakoztatóbbak, mint a férfiak és legnagyobb szerencséjére a nők is imádták őt. Tőlük kapta meg azt a szeretet és törődést, amit a szüleitől soha. "Nem emlékszem pontosan hány nővel voltam életemben, de az biztos, hogy nem kevéssel" - jegyezte meg mosolyogva a sztár.

Tony Curtis elmondta: hogy rendkívül büszke arra, hogy magyar, és nagyon szívesen jár Magyarországra, amelyet a hazájának tekint. A sztár szívesen szerepelne egy újabb országimázs reklámfilmben is, amelyben szerinte több lány szerepelhetne, mint az előzőben.

Tony Curtis Bernard Schwarz néven New Yorkban született 1925-ben. Szülei, Schwarz Emánuel és Helén Magyarországról, a Szabolcs megyei Mátészalkáról vándoroltak ki az Újvilágba. A második világháború után elvégezte a New York-i Dramatic Workshop tanfolyamát, 1948-ban szerződtette a Universal Filmstúdió és még abban az évben debütált a Criss-Cross című filmben.

Ezután kezdett hozzá saját imázsának kialakításához, elsőként nevet változtatott: James Curtis, majd Anthony Curtis, végül Tony Curtis lett. Hosszú pályafutása alatt számos mozisikerben játszott, Magyarországra is többször látogatott.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés