bezár
 

zene

2018. 06. 03.
Fuvola-virtuózok a BMC-ben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fuvola-virtuózok a BMC-ben A Koreai Művészek Európában programsorozat részeként először mutatkozik be a magyar közönségnek két Európában élő, dél-koreai származású zenész. Chang Eunho zeneszerző június 8-án, Jasmine Choi fuvolaművész pedig június 23-án ad önálló szólóestet a fővárosban. A hangversenyek páratlan lehetőséget kínálnak arra, hogy bepillantást nyerjen a magyar közönség a dél-koreai kortárs zene világába. 

Chang Eunho koreai származású zeneszerző, a dél-koreai kortárs zene egyik kiemelkedő egyénisége. Lengyelországban él, a varsói Fryderyk Chopin Zeneművészeti Egyetem kutatója. Zeneszerzői karrierje során számos nemzetközi zenei versenyen ért el kitűnő helyezést Spanyolországtól Belgiumon át Oroszországig. Szerzeményeit beválogatták a Varsói Őszi Fesztivál és a Vacances Percutantes Fesztivál programjába, és emellett felcsendültek a Varsói Királyi Palotában, valamint a Musica Polonica Nova színpadán is. Műveit a németországi Simon Verlag jelentette meg 2011-ben. 

prae.hu

A magyar közönség június 8-án a Budapest Music Centerben ismerkedhet meg műveivel. A hangversenyen az egyik legismertebb műve, „a Sanjo-sorozat” kerül bemutatásra. A sanjo (ejtsd: szándzso) koreai kifejezés szó szerinti jelentése: „elszórt dallamok”, a hagyományos koreai zenei örökség egyik hangszeres műfajának megnevezésére használják. 

Chang Eunho

Jasmine Choi világszerte ünnepelt fuvolaművész június 23-án ad önálló szólóestet a Duna Palotában. Koreában született, jelenleg Ausztriában él, szólistaként dolgozik. A Fabio Luisi vezette Bécsi Szimfonikusokban vezető fuvolistaként, a Paavo Jarvi vezette Cincinnati Szimfonikusokban pedig társult szólamvezetőként működött közre. 2015-ben a brit Sinfini Magazin a világ 10 legkiválóbb fuvolaművésze közé választotta olyan más nagyszerű kortársaival, mint Marcel Moyse, Jean-Pierre Rampal, James Galway és Emmanuel Pahud, s azóta is előkelő helyet foglal el a nemzetközi zenei világ színpadán mint az egyik legnagyszerűbb női előadóművész. Ő az első fuvolaművész, aki másfél milliós nézettséget tudhat magáénak a YouTube-on.

Színpadra lépett többek között a Berlini Szimfónikusok újévi hangversenyén, a Bécsi, Philadelphiai, Cincinnati, Szentpétervári és Cseh Filharmónikusokkal, a Salzburg Mozarteummal, a Salzburg Mozart Együttessel és a New York Klasszikus Együttessel is. Zenei repertoárja átível számos műfaj között a klasszikus zenétől a jazz és pop világán át a kísérleti zenéig. Nevéhez kötődik a Mendelssohn és Csajkovszkij hegedűkoncertek fuvolaátiratának elkészítése, valamint Detlev Glanert, Texu Kim és Mark Laycock kortárs zeneszerzők munkáinak feldolgozása is.  

 

Jasmine Choi

 

Számos albuma jelent már meg a Sony Klasszikusok sorozatban, köztük a Mozart Fuvolakoncertek, a Fantasy (virtuóz fuvoladarabok), a Claude Bolling Jazz Szvit és a Mozart Fuvolakvartettek.

 

A koncertek a Koreai Művészek Európában programsorozat részeként, az európai Koreai Kulturális Központok közös szervezésében valósulnak meg.  Chang Eunho zeneszerző június 8-án a Budapest Music Centerben, Jasmine Choi fuvolaművész pedig június 23-án ad önálló szólóestet a Duna Palotában. A belépés mindkét eseményre díjtalan, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztráció itt.

 

Képek forrásai: bmc.hu, Jasmine Choi honlapja.


 

 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés